2015 – Ett nytt år med massor av både möjligheter och utmaningar!

Jag är stolt över och nöjd med att kunna presentera budget-2015. Det har varit många och långa möten för att få ihop slutresultatet som jag tycker innebär fortsatt ordning och reda i ekonomin samt ett fortsatt ansvarstagande men med satsningar för fortsatt utveckling av vår kommun. Givetvis är den ekonomiska aspekten viktig, det måste vara en budget som har ett positivt resultat på nedersta raden men samtidigt ska vi upprätthålla den höga kvalitet på den service och de tjänster som kommunen ansvarar för till medborgarna Det tycker jag vi ser ut att lyckas väl med. Det kommunpolitiska uppdraget består i att våga förändra, utveckla och prioritera. Det innebär inte att vi som politiker kan lova allt till alla. Vi måste ompröva och förnya för att kunna erbjuda den service och de tjänster som kommer behövas och efterfrågas i framtiden. Vi måste ha ett helhetsperspektiv.

Under 2015 kommer det hända mycket runt om i kommunen. Vi kommer att implementera det stora utvecklingsstrategiarbete, innehållande ungdomsarbetslöshetsprogram, turistprogram, näringslivsprogram, lokalförsörjningsprogram, centrumutvecklingsprogram och bostadsförsörjningsprogram, som genomfördes under 2014.

Arbetet med attraktiv arbetsgivare fortsätter och det gör även arbetet med att utveckla kommunens olika centra till mer attraktiva och levande mötesplatser. Falsterbokanalen och Skanörs hamn är andra område som prioriteras för att göra dem mer attraktiva för båtägare, invånare och besökare. Under 2015 kommer byggnationen av pågatågsstationer i Ö Grevie och V Ingelstad att färdigställas och i december planeras de första tågen börja rulla. En historisk händelse som kommer påverka hela kommunen på ett mycket positivt sätt.

Dessutom fortsätter vi satsa på förskoleköken, nya lekplatser, fler vård- och omsorgsplatser, upprustning av Nyckelhålsparken, ett Naturum och kulturrum, fler LSS bostäder och mycket mer…

Vi står även inför en rad utmaningar som vi måste fortsätta arbeta med och ta på största allvar. Hoten om stigande havsnivåer och åtgärder för att skydda oss mot dessa är ett exempel. Klimatförändringar bidrar också till snabba väderomslag och de sk 100 års regnen kommer tyvärr allt oftare och vi måste förbättra beredskapen så gott vi nu kan.  Vi blir fler och fler i kommunen vilket ställer ännu högre krav på trygga och säkra trafiklösningar. Dessutom ökar andelen äldre och det måste vi möta med fler bostäder, i olika former men också se till att vi har en modern vård- och omsorg som möter framtida behov. Det är positivt att kommunen växer, det behöver vi för en tillväxt och för framtida försörjning. Samtidigt måste utbyggnaden av kommunen ske på ett varsamt sätt så vi inte bygger sönder de fina naturvärdena som finns, här gäller det snarare att stärka dessa unika värden.

Det är inte i kommunhuset som arbetet och utvecklingen sker utan det är vi gemensamt som skapar en kommun som vi alla trivs i och är stolta över. Du och dina synpunkter är en viktig del i kommunens utvecklingsarbete och jag ser positivt på engagerade medborgare och engagerad personal. Tveka aldrig att höra av dig till mig om du har frågor eller synpunkter. Jag finns för dig och det är tillsammans vi gör vår fina kommun ännu bättre!