M inför IT-stöd mot ensamhet

Ingen skall behöva vara ensam utan att själv välja det. När du blir äldre är det naturligt att det nära nätverket krymper. Vad kan kommunen göra åt det?

Forskning delar upp ofrivillig ensamhet i två typer:

  1. Du saknar någon att ha förtroliga samtal med
  2. Du saknar någon att göra saker tillsammans med

När det gäller aktiviteter erbjuder kommunen stöd via aktivitetscheck, våra servicehus och stöd till föreningar och andra som erbjuder aktiviteter för seniorer. Däremot kan inte kommunen vara en ersättning för dina nära vid förtroliga samtal. Men vi moderater vill gärna underlätta din kontakt med barn och barnbarn via telefon, Skype och andra kontaktvägar via dator och smartphone. Därför vill vi moderater införa en fixartjänst som kan stödja dig i att få digitala verktyg att fungera.

Omsorgsnämnden klubbade i förra veckan igenom vårt förslag för att erbjuda gratis IT-tjänst till alla över 80 år i Vellinge kommun med syfte att bryta och förebygga besvärande ensamhet. De äldre kommer att få möjlighet till två kostnadsfria supporttillfällen per år på en timme vardera.

-Den snabba digitaliseringen har gjort tekniken runt tv, telefon och dator alltmer komplicerad. När det inte fungerar förstärker oförmågan att kommunicera ensamheten. Om vi kan hjälpa till känns det som resurserna är väl använda, säger Anna Mannfalk (M) omsorgsnämndens ordförande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen