Nyhetsbrev - Februari 2021

Årets kortaste månad är nu över. Vädret hann bjuda på både rekordkyla med tjock is på hav och sjö samt sol och värme. Och visst börjar man äntligen känna att våren är på gång. Under februari har vi hunnit med mycket, många politiska beslut har fattats och projekt har påbörjats.

På omsorgsnämndens sammanträde den 2 februari fick nämnden en uppföljning av umgängesstödsverksamheten Sammanstrålen. Uppföljningen visade att verksamheten är välfungerande och att arbetssättet som Vellinge kommun valt, stöd på en trygg plats med utbildad personal, gynnar barnen. Sammanstrålen är en professionell umgängesstödsverksamhet där barn kan få träffa den förälder de inte bor tillsammans med och umgås under trygga förhållanden. Det gäller för barn som av olika anledningar inte kan träffa sin förälder ensam. Verksamheten huserar i Familjernas hus i Vellinge tätort sedan 2016.

På samma möte fick även nämnden ta del av slutrapporten av en oberoende utredning för avtalsuppföljning på St Knut och Aspen vård- och omsorgsboende. Ett arbete som tilldelades extern upphandlad part efter initiativ från oss moderater. Utredningen har granskat avtalsföljsamhet hos leverantören Vardaga, omsorgsavdelningens avtals- och kvalitetsuppföljningar och omsorgsnämndens beslut och hantering av frågan. Detta valde vi att göra för vi ansåg att det var av största vikt att få rättssäker och objektiv hantering av frågan samt att ge verksamheten möjlighet att blicka framåt och arbeta vidare under utredningsperioden. Utredningen visade att uppföljningen som letts av omsorgsavdelningen varit omfattande, av god kvalitet och fokuserat på de krav som ställts på Vardaga i avtalet. Slutrapporten visade även på att omsorgsavdelningen utifrån inkomna signaler, agerade och startade den mer händelsestyrda uppföljningen utan dröjsmål och att uppföljning och dess resultat har dokumenterats väl. Utredningen fann brister i entreprenörens genomförande, de huvudsakliga bristerna kom entreprenören tillrätta med under hösten 2019 och sedan våren 2020 bedömdes verksamheten vara välfungerande.

Den 4 februari bjöds politiker och tjänstemän in till en genomgång av det preliminära bokslutet för 2020.  Bokslutet visar att verksamheterna har haft en god måluppfyllelse och hög kvalitet i både verksamhet och service. Vellinge kommun levererar ett starkt ekonomiskt resultat med ett överskott på 138,7 mkr vilket är 106,2 mkr bättre än budget. Överskottet beror på flera olika saker. Nämnderna och verksamheterna står för en stor del. Totalt bidrar de med 78,8 mkr. Bland annat har omsorgsnämnden ett överskott på 44,9 mkr. En del av överskotten beror på att insatser och aktiviteter uteblivit pga covid -19 men också på god kostnadskontroll och kostnadsmedvetna verksamheter. Totalt har investeringar för 209 mkr genomförts under 2020 och det positiva resultatet innebär att dessa kan egenfinansieras till 100%.

På utbildningsnämndens möte den 8 februari tog nämnden del av årets kvalitetsrapporter för de kommunala grundskolorna i kommunen. Kvalitetsrapporterna redovisar bland annat antal barn, andel behörig personal, identifierade utvecklingsområden samt resultatanalys och är en del i det systematiska kvalitetsarbetet för kommunens grundskolor. Det är också ett led i kvalitetsdialogen mellan politiker och verksamhetsansvariga för att skapa en transparent och öppen verksamhet.

Den 9 februari hade kommunstyrelsen möte. Under mötet antogs bland annat en ny Digital Agenda för 2021-2023. Digital agenda 2021-2023 är ett viktigt steg för fortsatt digital utveckling och för framtiden. Förutom att använda digitaliseringen som ett hjälpmedel i överföringen från manuella till digitala processer kommer ett nytt och spännande pilotprojekt att startas upp under 2021. Smarta samhället – för en kommuntäckande trådlös infrastruktur för IoT (Internet of Things) ska två master kopplas upp och samla in data. Hubbarna kommer så småningom att vara tillgängliga för alla och ska ses som en viktig basinfrastruktur i den smarta staden. Mer om den nya Digitala Agendan och pilotprojektet Smarta samhället kan ni läsa här: https://www.facebook.com/Vellingemoderaterna/photos/a.177486205746935/1816839155144957/


Under samma möte godkände kommunstyrelsen Vellinge kommuns remissvar till Trafikverket angående utbyggnad av väg E6 mellan Malmö och Vellinge. Vi moderater ser positivt på en utbyggnad av E6 men i Trafikverkets vägplan finns flera brister avseende bullerproblematiken för de boende i Vellinge och Hököpinge, trafiksäkerheten och framkomligheten vid Vellinges påfarter till E6 samt att  det måste säkerställas att ett tredje körfält kan hålla tillräcklig bredd så att trafiksäkerhet säkras och så att hastighetsnivån inte ska behöva sänkas. Vi moderater har i samband med yttrandet gjort en insändare kring ämnet som ni kan läsa mer om här: https://vellinge.moderatweb.se/vi-valkomnar-ett-tredje-korfalt-pa-e6-debatt/

Tack vare den nya upphandlingen avseende muddring från inseglingsrännan behövs det inte längre några långtradare för att köra sand från hamnen och ut på stränderna. Den nya upphandlingen innebär att upptagningspråmarna direkt kan skjuta ut den upptagna sanden ut på bl.a Norra Revelen. Muddring behöver göras av flera skäl, dels för att inseglingsrännan ska vara tillräckligt djup att köra igenom för båtar, dels för påfyllning av sand så att kommunens fantastiska stränder kan bevaras.

Ett av våra vallöften för denna mandatperiod var att genomlysa och utveckla fritidsgårds- och ungdomsverksamheten i kommunen. Syftet med detta är att vi moderater vill få till en mer modern och attraktiv verksamhet som tilltalar fler. Nu har genomlysningen gjorts, åtgärdsförslag har tagits fram och kultur- och fritidsutskottet antog dessa i december 2020. Genomlysningen har gjorts i flera delar där kommun, ungdomsrepresentanter, föreningsliv och rektorer varit involverade. Utifrån genomlysningen gav kultur- och fritidsutskottet den 11 februari förvaltningen i uppdrag att ta fram en projektplan till två pilotprojekt för samverkan med föreningslivet för samutnyttjande av lokaler och resurser. Den nya projektplanen ska redovisas till utskottet i maj 2021.

Under februari har vägarbetet för Norra infarten inneburit en viss trafikstörning med trevägsrödljus. Vi hoppas ni har överseende med detta under en period och att ni ser fram emot slutresultatet som vi gör. Mer information kring projektets genomförandetid hittar ni på kommunens hemsida.
 

I februari släppte SKR och MSB årets öppna jämförelser: Trygghet och säkerhet 2020. Rapporten visade att Vellinge under förra året var tryggast i Skåne och en av de tryggaste och säkraste kommunerna i landet, plats 6 av landets 290 kommuner. Indikatorerna för Vellinges del visar att anmälda stöld- och tillgreppsbrott har minskat jämfört med föregående år och att Vellingeborna känner sig trygga och säkra utomhus på kvällar och helger. Vellinge har fått bra resultat på de allra flesta indikatorer. De andra indikatorerna som mäts är bland annat kommunens krisberedskap, samverkan, jämställdhet, personskador (antal sjukhusvårdade), utvecklade bräder i bostäder och lokaler samt hjälp vid nödläge av räddningstjänst, ambulans och så vidare. Trygghet är en prioriterad fråga för oss moderater och något som vi ständigt arbetar för att förbättra.

På grund av ett avhopp den 25 januari av en moderat ledamot i kommunfullmäktige gjorde Länsstyrelsen en ny sammanräkning som innebär att Christine Andersson, fd moderat och numera Sverigedemokrat, tog över Moderaternas sista mandat i fullmäktige. En konsekvens som ändrar mandatfördelningen i kommunfullmäktige och därmed kommuninvånarnas val 2018. Vi moderater har därför överklagat Länsstyrelsens nya sammanräkning och inväntar nu besked.

Lokalerna som Skanör/Falsterbo montessoriskola idag huserar i är inte längre ändamålsenliga och fastighetsenheten fick därför under förra året i uppdrag att tillsammans med utbildningsavdelningen utreda montessoriskolans behov av lokaler och eventuell placering av ny skola. På fastighetsutskottets möte den 17 februari beslutades att en projektering av en delvis ny byggnad i den norra delen av Tångvallaskolans område. Förslaget innebär att Montessoriförskolan tar i anspråk Tångvallaförskolans nuvarande lokaler och en tillbyggnad som sammanlänkas med förskolan kommer göras. Detta förslag upplevdes som mest ändamålsenligt, ansågs vara en bra lösning av Skanör Falsterbo montessoriskolas verksamhet och förespråkades av Tångvallaskolans verksamhet.  Det innebär inte att en ny förskola för Tångvallaskolan bortprioriteras. En ny förskoleverksamhet för Tångvallaskolans förskola föreslås byggas på Skanör/Falsterbo Montessoris nuvarande tomt och ger en sammanhållen förskola för hela Tångvallaskolans förskoleverksamhet.

Vi vill avsluta med att förtydliga våra ställningstaganden kring folkomröstningen av Naturum och konsthall på Falsterbo Strandbad. Vi moderater är principiellt emot folkomröstningar, detta gäller Moderaternas ställningstagande både nationellt och kommunalt. Folkomröstningar tar saker ur sitt sammanhang, förenklar komplexa frågor och bidrar till avsaknad av helhetssyn. Det svenska systemet bygger på representativ demokrati med val en gång vart fjärde år, bland annat för ansvarstagande för allmänintresset och helheter. Det är en principiell hållning som Moderaterna har oavsett sakfråga och om bedömningen av utgången är till fördel eller nackdel för partiet. Vi moderater har agerat på samma sätt historiskt även om det tidigare inte prövats formellt i Vellinge på det sätt som nu är fallet. Det kostar också både mycket pengar och tar stora resurser att genomföra en folkomröstning. Cirka 1,5 mkr. Vi anser inte att det är att hushålla med skattebetalarnas pengar. I frågan om ett vara eller icke vara av konsthall och Naturum på Falsterbo Strandbad är det dessutom en ickefråga. Verksamheten är redan avvecklad och en ny verksamhet har flyttat in på Falsterbo Strandbad, den nya verksamheten har ett kontrakt på fem år och inget man bara kan säga upp utan konsekvenser. Genom avvecklingen har vi frigjort 8,6 mkr årligen i driftskostnad där vi istället kunnat omfördela 1,6 mkr till ett kommunövergripande naturkoncept Naturnära och sju miljoner på utbildning och äldreomsorg där vi ser stora behov framöver, pengar som i så fall ska tas tillbaka därifrån om naturum och konsthall skulle uppstå.