Utbildning för våra nyanlända - Sveriges bästa skola

Moderaternas Vellinge är enligt Lärarförbundet Årets bästa skolkommun för tredje året i rad. Detta firar vi med att publicera en skolartikel om dagen skriven av våra moderata representanter från utbildningsnämnden. Utbildningsnämndens vice ordförande Anna Tinglöf skriver om hur nyanlända ska integreras genom utbildning.

Vi moderater står bakom Vellingemodellen för integration av nyanlända. Fokus i modellen är att varje individ ska ha möjlighet att utvecklas för att leva och ta ansvar för ett självständigt liv, ha ett arbete och vara självförsörjande.

En bärande del i detta är att på ett bra sätt komma i den utbildning man behöver. Vellinge är Sveriges bästa skolkommun, och vi moderater har ambitionen att även utbildningen för våra nyanlända ska vara i toppklass. Detta gynnar både individens integration och välmående på lång och kort sikt, och givetvis även möjligheten att komma i arbete.

Vellingemoderaterna välkomnar våra nyanlända och vill att de ska få bästa möjliga förutsättningar att ta själva kunna ta ansvar för att få ett bra liv med egen försörjning. Vi tror på att det svenska språket är en nyckel för att komma in i det svenska samhället. Vi tror också på småskalighet och integration för att kunna behålla individfokus. Ett exempel på hur vi arbetar med detta är att vi i Vellinge sprider nyanlända barn och ungdomar så brett som möjligt på våra skolor och förskolor. Genom att inte samla nyanlända barn och ungdomar i större grupper, utan integrera i klasser gynnas både språket och möjligheten att komma in i nya sociala sammanhang

Moderaternas utgångspunkt är alltid individen, och vi tycker att det är viktigt att en bedömning görs av varje enskild elev för att kunna integrera eleven i rätt skolform och en klass eller undervisningsgrupp som passar individens förutsättningar och förkunskaper. Eleverna får en prioriterad timplan, med fokus på svenska språket.

För att gynna varje individs möjligheter behövs en flexibilitet i SFI-undervisningen för att ge möjlighet att kombinera studierna med andra aktiviteter som praktik, arbetslivsorientering, validering eller annan utbildning.

Anna Tinglöf

 

Fakta

Sedan 2010 har Vellinge kommun ett avtal med Migrationsverket om mottagande av asylsökande ensamkommande flyktingbarn, och sedan årsskiftet tar vi även emot personer som har fått permanent uppehållstillstånd. Detta innebär att våra nyanlända inte är en homogen grupp; de kan vara allt ifrån barnfamiljer som bott i Sverige i flera år i väntan på beslut, till nyanlända ungdomar som varit i Sverige ett par dagar. Att olika personer har så olika bakgrund och förutsättningar gör att de behöver helt olika utbildningsinsatser; från SFI och Samhällsorientering till integration i vanliga förskole-, grundskole- och gymnasieklasser.