Vellinge kommun är flerfaldiga finalister i årets White Guide Junior

Vellinge kommun har återigen blivit nominerade i ett flertal kategorier av White Guide Junior. Kommunen har hela fem nomineringar. Kommunen är nominerad till årets skolmatskommun, Carina Wutzler (M) till årets skolmatspolitiker, Tove Thyni på Herrestorpskolan till årets gastronomiska rektor och slutligen Stora Hammars till skola årets hållbara offentliga gastronomi samt årets skolrestaurang.

          – Det känns oerhört hedrande att vara nominerad. God och näringsrik mat i en bra måltidsmiljö är en viktig förutsättning för en framgångsrik skola. De senaste årens långsiktiga hållbarhetstänk har bland annat inneburit satsningar på skolrestauranger, kockar och kompetensutveckling. Vi har även ställt krav på att alla skolor ska ha matråd så att eleverna är med och påverkar måltidssituationen. Jag är mycket stolt över det jobb som görs ute i skolrestaurangerna varje dag. Stor eloge till er alla! säger Carina Wutzler (M) kommunstyrelsens ordförande.

Syftet med White Guide Junior är att lyfta fram alla goda exempel som görs runt om i landets förskolor, skolor och seniorboenden. White guide Juniors jury har under det senaste året besökt runt 250 stycken förskolor, skolor och seniorboenden runt om i landet. Juryn har bedömt smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektorn, kommunala satsningar och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna.

Årets tävling avgörs den 13 september på Malmö Live. Eventet är ett fullspäckat tvådagars schema med studiebesök och god mat dagen innan den stora finalen.

– Vår fina skolmat är en del i de framgångsrika resultaten, och elevernas goda prestationer. Våra skolkök har en stor och viktig del i Vellinges goda skolresultat, säger Gustav Schyllert (M) ordförande i utbildningsnämnden.

White guide juniors kategorier och bedömningar som Vellinge kommun är nominerade i:

Årets Skolrestaurang  Här bedömer vi helheten, inte bara maten på tallriken. Smak, näring, säkerhet, måltidsmiljö, kommunikation, service och pedagogiskt samarbete är några av de saker vi tar hänsyn till vid våra besök.

Årets Gastronomiska Rektor  De som vill vinna det här priset måste bevisa att hen förstår och främjar kopplingen mellan en god måltid och goda studieresultat samt är lyhörda för både kökspersonalens och matgästens behov.

Årets Skolmatskommun  Den här kategorin bedömer hur väl kommunen förstår vikten av goda och näringsriktiga skolmåltider och som tydligt visar att de är beredda att satsa på kökspersonal, upphandlare, måltidschefer, nya grepp och goda initiativ som sätter matgästen i centrum.

Årets Hållbara Offentliga Gastronomi  Här bedömer vi hur du arbetar med hållbarhet; både på kort och på lång sikt. Vad gör du för att minska svinnet, höja kunskapen om matens klimatpåverkan hos lärare och elever och utvecklar samarbeten med pedagoger i syfte att minska ditt eget klimatavtryck,

Årets Skolmatspolitiker  Den här kategorin lyfter fram enskilda politiker som vågar och vill ta beslut som främjar den offentliga gastronomin.