Vellingemodellen – mottagande med individen i fokus

Vellinge kommun har sedan 2010 ett avtal med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande barn. Vellingemoderaterna har verkat för en arbetsmetodik präglad av samverkan och småskalighet – och så har Vellingemodellen vuxit fram.

Målgrupper för Vellingemodellen är inte bara ensamkommande barn, utan även arbetslösa ungdomar och andra grupper som riskerar utanförskap. Målsättningen är att bidra till att den enskilde får utveckla sina personliga resurser för att leva och ta ansvar för ett självständigt liv.

Modellens grundbultar är arbete, utbilning, fritid och bostad.

Att kunna försörja sig är grundläggande för självkänsla och identitet. Därför fokuserar vi på att stödja jobbsökande och uppbyggnad av kontaktnät.

Med tydliga krav, individfokus och med svenska språket i centrum har samtliga ungdomar som kommit hit hittills lämnat både grund- och gymnasieskola med fullständiga betyg. Examen från gymnasiet minskar risken för att hamna i ungdomsarbetslöshet. Därför lägger Vellingemodellen stor vikt vid utbildning och stöd i form av läxhjälp och språkträning.

Aktiviteter på fritiden är bärande i Vellingemodellen. En aktiv fritid stärker både kropp och själ men ger även god insikt i kultur och sociala nätverk. Ideella föreningar medverkar på ett fantatiskt vis inom alla områden.

Bostäder och gruppboenden sprids runt om i kommunen för att undvika institutionskänsla. De medverkande uppmanas att ställa sig i bostadskö. Bostad söks inte bara i Vellinge kommun. Det är viktigt att bostadssökande matchar jobb och studiemöjligheter.

För anhöriga kan kommunen erbjuda tidsbegränsade etableringsbostäder kopplat till aktivt stöd i sökandet efter egen bostad.

Vi moderater utgår ifrån att alla vill och kan ta ansvar för sitt eget liv men att förmågan ibland kan svikta. Det stöd som erbjuds stödjer förmågan till eget ansvarstagande.