År av målmedveten och politisk satsning har gett resultat – våra skolkök håller hög klass. Så vill vi Moderater att det skall förbli!

Maten som våra ungdomar erbjuds ska vara varierande, näringsrik och serveras i en lugn och trivsam miljö. Samtliga av kommunens skolrestauranger ska ha utbildade kockar och matråd där eleverna är delaktiga i diskussion kring måltid och miljö.

Ett av våra politiska mål är att alla skolrestauranger ska vara krav-certifierade enligt nivå brons. För att kvalitetssäkra mat och måltider på kommunens samtliga skolverksamheter antog utbildningsnämnden i början av februari 2024 en ny kostpolicy och miljöpolicy för måltider.

Arbetet och satsningen runt om i kommunen fortsätter Sundsgymnasiet, Henrikdalsskolan och Tångvalla kök är under uppbyggnad. Södervångskolan, nybyggda Hököpingeskola samt Skanörsgårdens förskola har nyligen fått nya kök och matsalar. 

Att vi länge har haft ett engagemang från politiskt håll har stärkt och lyft upp måltidsfrågorna på ett tydligare sätt. Vårt arbete med att involvera alla nivåer (politiker, förvaltning, rektorer, skolans personal, elever och föräldrar) är viktiga framgångsfaktorer. Alla nivåer har fått ökad kunskap och förståelse för måltidens innehåll och betydelsen av hela måltidssituationen. Maten har blivit en viktig del i skolan. Samtidigt har ökad kunskap och att alltmer mat lagas från grunden medverkat till nya arbetssätt där man med nya ögon tittat på nyttjandet av sina resurser. Matsvinn har sedan länge uppmärksammats och diskuterats, vilket skapat en ökad medvetenhet hos personal och elever. Bra för både miljö och kostnaderna! Det är också roligt att se att personalen på skolköken börjat samarbeta alltmer mellan skolorna där erfarenheter och vinnande koncept byts. Resultat av allt arbete kan vi se genom flera utmärkelser i White Guide Junior, Arla Guldko, Svenska storköksmästerskapen, ekomatsligan m.fl.

Margaretha Olsson
Utbildningsnämndens ordförande (M)