Nyheter

År av målvetenhet och politisk satsning har gett resultat – våra skolkök håller hög klass. Så vill vi Moderater att det skall förbli!

Maten som våra ungdomar erbjuds ska vara varierande, näringsrik och serveras i en lugn och trivsam miljö. Samtliga av kommunens skolrestauranger ska ha utbildade kockar och matråd där eleverna är delaktiga i diskussion kring måltid och miljö.

Ett av våra politiska mål är att alla skolrestauranger ska vara krav-certifierade enligt nivå brons. För att kvalitetssäkra mat och måltider på kommunens samtliga skolverksamheter antog utbildningsnämnden i början av februari 2024 en ny kostpolicy och miljöpolicy för måltider.

Arbetet och satsningen runt om i kommunen fortsätter Sundsgymnasiet, Henrikdalsskolan och Tångvalla kök är under uppbyggnad. Södervångskolan, nybyggda Hököpingeskola samt Skanörsgårdens förskola har nyligen fått nya kök och matsalar. 

Att vi länge har haft ett engagemang från politiskt håll har stärkt och lyft upp måltidsfrågorna på ett tydligare sätt. Vårt arbete med att involvera alla nivåer (politiker, förvaltning, rektorer, skolans personal, elever och föräldrar) är viktiga framgångsfaktorer. Alla nivåer har fått ökad kunskap och förståelse för måltidens innehåll och betydelsen av hela måltidssituationen. Maten har blivit en viktig del i skolan. Samtidigt har ökad kunskap och att alltmer mat lagas från grunden medverkat till nya arbetssätt där man med nya ögon tittat på nyttjandet av sina resurser. Matsvinn har sedan länge uppmärksammats och diskuterats, vilket skapat en ökad medvetenhet hos personal och elever. Bra för både miljö och kostnaderna! Det är också roligt att se att personalen på skolköken börjat samarbeta alltmer mellan skolorna där erfarenheter och vinnande koncept byts. Resultat av allt arbete kan vi se genom flera utmärkelser i White Guide Junior, Arla Guldko, Svenska storköksmästerskapen, ekomatsligan m.fl.

Margaretha Olsson
Utbildningsnämndens ordförande (M)

Nyhetsbrev - februari 2024

Många av er har säkert läst om miljö- och byggnadsnämndens beslut den 30 januari om att bevilja rivningslov för Möllefoten i Östra Grevie. Vellingebostäder som äger marken och Möllefoten har byggt 6 marklägenheter intill och hade som intention att bevara Möllefoten och använda den till miljöhus. Efter undersökning och inventering visade det sig att Möllefoten var i mycket dåligt skick och innehöll bland annat asbest, PCB och bly vilket skulle innebära omfattande renoveringskostnader. Vellingebostäder har därför istället ansökt om riviningslov. Nämnden tog beslut om att det inte är försvarbart att neka rivningslov när renoveringsbehoven till följd av skick och giftiga material är så omfattande som det är.

På samma möte beslutade miljö- och byggnadsnämnden att godkänna bygglov för flerbostadshus innehållande 5 lägenheter och fyra lokaler samt rivningslov för befintlig byggnad på den så kallade Triangeln i Skanör. Bygglovet som inkommit är i en stil och skala som passar in i Skanör och som kommer medföra ett mervärde med småskaliga verksamheter och bostäder på orten.  

Vi möjliggör uppstart av resursskola från och med 2025. För att kunna möta alla elever på ett ännu bättre sätt initierade vi under förra året en utredning kring start av resursskola. Utredningen presenterades på utbildningsnämndens möte den 12 februari och vi moderater är nu beredda att gå vidare i frågan. Vi kommer inför budget 2025 att föreslå verksamhetsstart redan under nästa år. Att vi får en kommunal resursskola innebär att vi kan erbjuda elever i behov som går i kommunens skolor plats. Men också ge de elever som är folkbokförda i Vellinge kommun som går på resursskola på annan ort möjlighet att komma hem. Eleverna på resursskolan ges i och med denna satsning möjlighet till fortsatt närhet till sitt hem och kan lättare bibehålla relationer med vänner och familj samtidigt som de kan ta del av kommunens utbud av fritidsaktiviteter. Detta gör det också lättare för en eventuell återgång till kommunal grundskola.

Under samma möte beslutade utbildningsnämnden om ny kostpolicy samt ny miljöpolicy för måltider för kommunala skolor och förskolor. Ett led i att ytterligare kvalitetssäkra mat och måltider på kommunens samtliga skolverksamheter.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 13 februari att bevilja bidrag till Ljungskogens strandbads villaförening för återuppbyggnad av badbryggan vid Storvägen i Ljunghusen.  Bryggan fick stora skador under stormen Babet och kommunen delfinansierar i och med beslutet återuppbyggnaden.

Under samma möte beslutade utskottet att samråd för förslag till detaljplan i Västra Ingelstad ska äga rum. Det handlar om ett detaljplaneförslag i södra delen av Västra Ingelstad, intill Framtidskompassens förskola. Det handlar om möjliggörande av bostäder i par- och radhusformat, totalt 63 bostäder. Området ska vara i enligthet med EKOBO-konceptet där hållbarhet och gemenskap är centrala begrepp med hållbar byutveckling, hållbara bygglösningar och hållbara energilösningar. Den gröna strukturen i området ska bidra till ekosystemtjänster och utgöra en trygg och välkomnande miljö.

I mitten av februari presenterades det preliminära resultatet för Vellinge kommuns årsredovisning för 2023. Årsbokslutet för 2023 visar ett positivt resultat på 149,3 miljoner kronor, vilket är cirka 93 mkr bättre än det budgeterade resultatet på 56,6 mkr. Det har varit ett osäkert ekonomiskt år med höjda räntor, stora svängningar på börsen och stigande inflation. Inflationen påverkar verksamhetens kostnader, inte minst märks det genom kraftigt ökade pensionskostnader. Trots detta visar bokslutet på ett positivt ekonomiskt resultat, skälen till det positiva utfallet är flera. Börsuppgången i slutet av året, utbetalt elstöd samt högre skatteintäkter är några skäl. Överskott inom utbildning och omsorg är andra. Under året har verksamheterna även fått kompensation för ökade livsmedelskostnader, lönekostnader enligt kommunals avtal och ökade hyreskostnader. Bokslutet visar även att verksamheterna har haft en god måluppfyllelse och hög kvalitet i både verksamhet och service.

För första gången i kommunens historia fick vi 2023 ett år med befolkningsminskning. En minskning med 83 personer vilket är en stor avvikelse mot prognosen som var en ökning med 470 personer. Vi behöver nu analysera vad som ligger bakom den stora avvikelsen och vilka konsekvenser detta får på ekonomi och verksamheter.

Delar av oppositionen försöker i insändare ge sken av att det sparas inom äldreomsorgen i Vellinge. Det är helt felaktiga påståenden. Medan äldreomsorgen i många andra kommuner runt om i Sverige är belagda med besparingskrav fortsätter vi i Vellinge att prioritera kärnverksamheterna – skola och omsorg. Vi minskar inte budgeten för omsorgen, tvärtom så ökar vi den med 41,5 mkr för 2024. Det handlar till exempel om satsningar som permanentning av Seniorkontakt, fortsatt satsning inom demensvård, utökning av hemtjänsttimmar och fler vård- och omsorgsplatser. Vellingemoderaternas replik kan ni läsa här: https://vellinge.moderatweb.se/vellinge-har-inte-alls-sparkrav-pa-aldreomsorgen-tvartom/

Pressmeddelande: Vi (m)öjliggör resursskola 2025!

Vi moderater vill ha en skola som möter alla utifrån olika förutsättningar och behov, en skola där alla elever ska kunna nå sin fulla potential samtidigt som vi prioriterar trygghet och studiero. Vi vill att det ska finnas ett alternativ till det relativt stora sammanhang som dagens skola innebär. En viktig del i arbetet har varit att lyssna på och ta intryck från synpunkter från såväl pedagoger som vårdnadshavare i frågan. För att kunna möta alla elever på ett ännu bättre sätt initierade vi därför en utredning kring start av resursskola. Utredningen är nu klar och vi är moderater beredda att gå vidare i frågan. Vi kommer inför budget 2025 att föreslå verksamhetsstart redan under nästa år.

Målgruppen för resursskolan är elever folkbokförda i kommunen, vars behov av särskilt stöd inte kan tillgodoses på en ordinarie skolenhet. Det handlar om barn som har långvarig problematik i form av omfattande skolfrånvaro, låg måluppfyllelse, bristande impulskontroll, koncentrationssvårigheter och/eller varaktiga brister i förmågan till social kommunikation och interaktion i ett flertal olika sammanhang.

Att vi får en kommunal resursskola innebär att vi kan erbjuda elever i behov som går i kommunens skolor plats. Men också ge de elever som är folkbokförda i Vellinge kommun som går på resursskola på annan ort möjlighet att komma hem.  

Eleverna på resursskolan ges i och med denna satsning möjlighet till fortsatt närhet till sitt hem och kan lättare bibehålla relationer med vänner och familj samtidigt som de kan ta del av kommunens utbud av fritidsaktiviteter. Detta gör det också lättare för en eventuell återgång till kommunal grundskola.

För oss är det viktigt att skolan är en trygg och säker arbetsplats, både för elever och personal samtidigt som alla elever ska kunna lyckas utifrån sina förutsättningar.

För mer information kontakta:

Margaretha Olsson (M), utbildningsnämndens ordförande
Mail: margaretha.olsson@politiker.vellinge.se
Tel: 0768 52 07 40

Vellinge har inte alls sparkrav på äldreomsorgen - tvärtom!

Replik på insändare från Andreas Johansson (L), Birgitta Tengqvist (S), Petra Carryson (KD) och Ann Stenberg (MP), den 31 januari 2024

I en insändare med vilseledande rubrik försöker partierna L, S, KD och MP ge sken av att det sparas inom äldreomsorgen i Vellinge. Äldreomsorgen i Vellinge kommun har inte sparkrav. Medan äldreomsorgen i andra kommuner runt om i Sverige är belagda med besparingskravfortsätter vi i Vellinge att prioritera kärnverksamheterna – skola och omsorg.

Kommunfullmäktige fattade den 30 oktober 2023 beslut om Budget för 2024 där Omsorgsnämnden tilldelades 640,2 miljoner. Det innebär att nämndens ram utökas med 41,5 miljoner kronor för 2024. Bland satsningar i årets budget finns utökning av hemtjänsttimmar och fler vård- och omsorgsplatser för att möta ett ökat behov. Vi permanentar även den uppskattade satsningen Seniorkontakt som arbetar med att motverka ofrivillig ensamhet hos äldre. Vi fortsätter med satsningen jämlik demensvård genom stjärnmärkning, en utbildningsinsats inom demensvård för all personal för en ökad demenskunskap, mer personcentrerad vård och ökad trygghet samt för att kunna ge ett bredare anhörigstöd. Vi arbetar för ett hälsosamt åldrande där näringsrika och varierade måltider serveras i lugn och trivsam miljö.

En framtidssäkrad omsorg handlar om att hitta nya sätt att möta ökade omsorgsbehov. Med fler personer som lever länge med kroniska sjukdomar förändras också vårdbehoven och utifrån dessa förändrade behov och krav är det viktigt att vi arbetar på flera fronter samtidigt. Det pågår utvecklingsarbeten som att ta vara på kompetenserna som finns i verksamheterna med rätt person på rätt plats. Digitalisering är ytterligare utvecklingsmöjlighet som erbjuder och skapar förutsättningar för trygghet och patientsäkerhet, enklare vardag, ökad delaktighet och kompetensutveckling. Vi behöver också ett utvecklat teamarbete, en omställning där regional primärvård, kommunal omsorg och specialiserad vård arbetar gemensamt för att på bästa sätt nyttja resurserna i hela kedjan. Denna omställning till Nära vård förbättrar inte bara kvaliteten, det ökar också effektiviteten.

Mavis Zander (M)

Ordförande Omsorgsnämnden Vellinge kommun

Nyhetsbrev - januari 2024

Nytt år innebär nya möjligheter, till exempel trädde arrendeavtalet med Sjöfartsverket för västra hamnplan i Falsterbokanalen i kraft från och med 1 januari. Det innebär att kommunen nu fått rådighet över marken och kan börja utveckla platsen till att bli en hamn för båtliv, invånare och turister.

Det har varit terminsstart på skolorna och för Sundsgymnasiets del innebär det att byggnation av om- och tillbyggnad av Tornhuset har påbörjats. Arbetet med byggntion av Henriksdalskolan och Tångvalla skolområde har fortsatt och nu börjar man se att det händer saker på båda platserna. Den 17 januari invigdes den nya konstgräsplanen på Tångvallaområdet, en härlig invigning i snöyra och något som vi kommer minnas lång tid framöver.

Färska siffror från SCB visar att sysselsättningen i Vellinge kommun ökat sedan pandemin, det gäller inte minst bland utlandsfödda. I Vellinge arbetar vi både politiskt och på tjänstemannanivå kontinuerligt för att effektivisera åtgärder och underlätta för människor att komma in på arbetsmarknaden och bli självförsörjande. Ett arbete som gjort att Vellinge kommun under flera år haft Sveriges lägsta försörjningsstöd per invånare.

Det har kommit in många synpunkter på väg 100 som varit i bedrövligt skick, inte minst den senaste tiden. Redan i höstas skickade Carina Wutzler en skrivelse till Trafikverket där hon poängterade vikten av att Trafikverket måste ta sitt ansvar gällande underhåll och drift på de statliga vägarna, framförallt väg 100 och E6. Trafikverkets svar var att de löpande tar hand om akuta brister som uppstår på vägarna men att de identifierat behov av större rekonstruktion av E6. Gällande väg 100 har Trafikverket beläggningsåtgärder och asfaltsbyte inplanderade i samband med att kapacitetsförstärningarna ska göras längst sträckan. Men problemen finns här och nu och vi uppmanar er därför att likt oss anmäla de akuta bristerna som finns längs väg 100 till Trafikverkets e-tjänst. Ju fler vi är som anmäler bristerna desto snabbare kan vi hoppas på att de åtgärdas.

I slutet av november förra året berättade vi att Förvaltningsrätten upphävde L, S, Mp, Sd och S beslut om att, utan motivering, avslå förslag på detaljplan för Skanörs skola. En detaljplan som skulle möjliggöra en ny fullskalig och delbar idrottshall, större skolgård och mer ändamålsenliga lokaler. Ett beslut från oppositionen som vi Moderater överklagade och fick rätt i. Det hade möjliggjort att detaljplanen skulle kunna behandlas igen och vi hade planerat att ta upp ärendet för nytt beslut på kommunfullmäktige den 29 januari.  Förvaltningsrättens beslut är nu tyvärr överklagat till Kammarrätten, vilket innebär att processen drar ut på tiden och att detaljplanen inte kunde behandlas på kommunfullmäktigemötet som vi tänkt. En stor förlust för elever och lärare på Skanörs skola, barn och unga samt föreningslivet på Näset. Vi får nu avvakta Kammarrättens beslut om man väljer meddela prövningstillstånd och se hur frågan kommer tas vidare i instansen.

Arbetsutskottet för tekniska nämnden beslutade den 30 januari att tillsätta 1 mkr ur medel till förfogande för grönområde och hundrastgård som ska ligga intill den nya dagvattendammen och rekreationsområdet söder om Henriksdalskolan.

Hösten 2017 beslutade kommunfullmäktige att kommunen skulle börja emittera gröna obligationer. Gröna obligationer innebär att pengarna är öronmärkta till miljömässigt hållbara investeringsprojekt, bra både för miljön och ekonomin. De första gröna obligationerna emitterades för byggnationen av Omtankens hus 2018. Sedan dess har kommunen emitterat i totalt sju gröna obligationer till ett värde av 1 550 mkr, varav den senaste upptogs i augusti 2023 på 200 tkr. Kommunstyrelsen fick på mötet den 16 januari en uppdaterad rapport över vilka investeringsprojekt som kommunen finansierat med Gröna obligationer. För oss moderater handlar hållbarhet om att sträva efter en balans mellan miljöhänsyn, ekonomi och sociala frågor och är en självklar del i vårt politiska arbete. Ett ansvarsfullt miljöarbete bygger på att dessa frågor är en naturlig och integrerad del i hela den kommunala verksamheten både i drift och investeringar.

Vellinge hamnar på topp 25 enligt Dagens Samhälles sammanställning över vilka kommuner som har lägst koldioxidutsläpp per invånare i landet.  Under fem år har kommunen minskat sina utsläpp med 12,5 %. (Rankingens resultat bygger på siffror från 2016 respektive 2021.) Ett resultat av ett långsiktigt och målmedvetet politiskt arbete inom miljö- och hållbarhet.

Natten till den 20 januari drabbades Vellinge kommuns IT-leverantör TietoEvry av en omfattande IT-attack som påverkar en stor del av kommunens IT-miljö och därmed också den kommunala verksamheten. Vellinge kommun var inte målet för attacken men har ändå blivit hårt drabbat. Fokus ligger på att den dagliga verksamheten, driften och servicen till invånarna ska fungera så bra som möjligt trots IT-attacken men det kommer ta tid att återuppbygga det som förlorats.

Att ställa krav handlar om att bry sig – fortsatt integrationsplikt i Vellinge!

Effekterna av en misslyckad integration ser vi på flera håll i Sverige – utanförskap, segregation, färre som klarar skolan, försämrad trygghet, hedersförtryck, våldsbejakande extremism och ökad kriminalitet. I Sverige måste integrationen fungera bättre. Att bli en del av det svenska samhället handlar om att respektera och följa de svenska lagar och regler som finns och att leva efter de normer och värderingar som gäller här.

Att komma till ett nytt land är utmanande på många sätt. Här har samhället en stor och viktig uppgift att skapa förutsättningar så att individen kan bli en del av det svenska samhället. Det får dock inte vara fritt valt arbete för den som kommer till Sverige. Sverige får inte vara en kravlös gemenskap. För oss moderater går rättigheter och skyldigheter hand i hand. Redan den 1 januari 2018 införde vi integrationsplikt i Vellinge som första kommun i landet. Integrationsplikten här är obligatorisk för alla nyanlända, man som kvinna – ung som gammal. Integrationsplikten tydliggör individens eget ansvar för att komma in i det svenska samhället. Det handlar om vikten av att lära sig svenska språket, svenska värderingar, att göra sig anställningsbar och att kunna försörja sig själv.  Frångår individen sin integrationsplan innehållande SFI, samhällsorientering och etableringsinsatser dras hjälp och stöd in.  I Vellinge har plikten gällt i sex år, en del kommuner har följt efter medan det på riksplanet inte har hänt så mycket. Ska Sverige klara den stora integrationsutmaningen krävs ett rejält tag på riksplanet. Det är bra att en del partier nu nyktrat till i sakfrågan – det är på tiden.

Vi Vellingemoderater fortsätter bry oss och arbetar för att se till att alla som kommer till Vellinge också blir en del av det svenska samhället.

Att ställa krav handlar om att bry sig!

Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.

Bättre utsikter - Vellinge kommun 50 år.

Vellinge kommun, vårt vackra hem, andras semesterparadis. En vardag för oss och en attraktionskraft för regionen. En kommun med geografiska kontraster, men där det ska vara lätt att bo, leva, växa upp och verka. Här finns livet på landsbygden, i tätorten, i skogen och vid kusten samtidigt som närheten till kontinenten och storstadslivet i Malmö bara är en kort pendlingssträcka bort.

Vellinge är unikt på många sätt, inte minst för den fantastiska natur som finns här men även för att vi har en välskött ekonomi, skolor i toppklass, ett gott näringslivsklimat och för att Vellinge är en trygg och säker kommun att bo och leva i.

Tillsammans är vi många som arbetar för att Vellinge ska fortsätta vara en fantastisk plats samtidigt som kommunen behöver fortsätta att växa och utvecklas. Vi har en stark framtidstro och en stolthet i det vi gör. Under många år har vi fokuserat på ekonomi, välfärd, hållbarhet, trygghet och näringsliv. Fokusområden som kommer vara viktiga även framöver.

Ordning och reda i ekonomin är en förutsättning för att Vellinge fortsatt ska vara en framgångsrik kommun med en skola i toppklass, en trygg vård- och omsorg samt en välfungerande infrastruktur.

 I Vellinge ska vi ge alla bästa förutsättningar att lyckas i livet. Goda förutsättningar börjar i skolan och med en bra utbildning. Bara det bästa är bra nog för Vellinges elever. I Vellinge arbetar vi för att alla invånare, oavsett ålder och bakgrund, ska kunna känna sig trygga och säkra på att de får den vård och omsorg de behöver.

Vellinge är en av de tryggaste kommunerna i landet, så ska det förbli och är något som vi ständigt utvecklar i samarbete med polis, företag, föreningar och allmänhet.

Hållbarhetsarbetet är en viktig och självklar del i alla kommunens verksamheter och i all samhällsplanering och innefattar såväl miljömässig som social och ekonomisk hållbarhet.

I år fyller kommunen 50 år. Jag är född och uppvuxen i Vellinge och har levt mitt liv här. Jag har följt kommunens utveckling under fem decennier. Det är en häftig resa och jag är stolt och glad över vad som åstadkommits och är tacksam över det engagemang och den drivkraft som finns hos de som bor och verkar här.  Men vi får aldrig ta något för givet och stanna av i vårt arbete – det finns saker som kan bli ännu bättre. Jag tror på Vellinge – ett Vellinge som visar vägen in i framtiden.

Carina Wutzler, (M) kommunstyrelsens ordförande

Tack för i år!

2023 närmar sig sitt slut och det är snart dags för nyårsfirande. Så här i slutet av året är det på sin plats att sammanfatta lite av det vi moderater åstadkommit. Det har varit ett händelserikt år.

2023 började en ny mandatperiod, en mandatperiod där vi moderater har mannat upp med ett starkt och kompetent gäng i kommunens olika beslutande organ.  Vi befinner oss i ett ansträngt ekonomiskt läge med hög inflation, höjda räntor och ett osäkert säkerhetsläge. Vi befinner oss dessutom i en situation där det politiska klimatet hårdnat och där tonen blivit allt aggressivare. I dessa tider prövas det politiska ledarskapet särskilt och vikten av ansvarstagande, handlingskraft och prioriteringar är större än någonsin. Jag är stolt och glad över vad vi åstadkommit med vår politik.

På skolområdet har det hänt en hel del. Inför vårterminsstarten flyttade Tångvallaskolan till nya tillfälliga lokaler på Skanörs Vångar samtidigt som rivning av den befintliga skolan påbörjades. I våras invigdes Skanörs gårdens förskolas utbyggnad med plats för 60 barn. Barnen på Hököpinge skola startade höstterminen i den helt nybyggda och fina skolan, på området finns också ny fullskalig idrottshall.  Idrottshallen har blivit ett bra tillskott för såväl skolan som föreningslivet. Byggnation av Henriksdalsskolan har startat under hösten och utbyggnad av Sundsgymnasiet har handlats upp. Barn och ungdomar ska få bästa tänkbara start i livet och alla elever ska ha en trygg och utvecklande lärmiljö. Under året har det förstärkta teamet startats upp som fokuserar på tidiga insatser och ett förebyggande arbetssätt för att minska risken att elever får hög frånvaro samt främja återgången till skolan. Teamet arbetar nära tillsammans med elev, familj och skola för att kunna ge ett sammanhängande stöd. Under hösten antogs även en kommungemensam plan gällande stöd i arbetet med särskilt begåvade och högpresterande elever i grundskolan för att öka kunskapen likvärdigheten och kvaliteten i undervisningen för den aktuella elevgruppen. Vi står för en tydlig kunskapslinje som löper hela vägen från förskola genom grundskolan vidare till gymnasiet och eventuellt vidare till högre utbildning. Att vi under lång tid satsat på skolan ger resultat, under många år har Vellinges skolor uppnått resultat långt över förväntat enligt SKR:s årliga jämförelser. Dessutom har Vellinges niondeklassare högst behörighet till gymnasiet av Skånes 33 kommuner, 3e högst behörighet i Sverige. Kommunen har också erhållit flera fina utmärkelser vad gäller skolmaten, både genom White guide junior och Arla Guldko 2023.

Inom omsorgsverksamheten har man haft fortsatt satsning på demensvården genom utbildningsinsatsen Stjärnmärkning. En utbildningsmodell som ökar kunskapen kring en personcentrerad demensvård där man har människan i fokus snarare än demenssjukdomen. Nyckelfri hemtjänst har införts vilket innebär att det blir tryggare och säkrare för individen samt frigör tid för personalen till annat. Viktiga satsningar som är en del av arbetet med Framtidssäkrad välfärd som pågår inom utbildning och omsorg. Det finns behov av fler LSS-bostäder och under året har beslut fattats om byggnation av nytt boende på den s.k. Taxitomten i Höllviken. Upphandling har genomförts för nytt vård- och omsorgsboende och för daglig verksamhet för personkrets LSS men den är tyvärr överklagad och byggstart drar ut på tiden.

Trygghetsarbetet har haft fortsatt hög prioritet. Med gemensamma krafter har kommun och polis växlat upp trygghetsarbetet i ny Samverkansöverenskommelse. SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid i samverkan), aktivt drogförebyggande arbete, hembesök, tydligare uppdrag för trygghetsvärdarna, införande av ”Bo tryggt” konceptet i samhällsplaneringen, trafiksäkerhetshöjande åtgärder och fortsatt utökning av trygghetsvärdar även på dagtid är några exempel på brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder som vi har arbetat med under 2023. Vellinge fortsätter att få goda resultat i polisens trygghetsmätningar och hamnar återigen i topp på plats 3 i Sverige i SKL:s öppna jämförelser – Trygghet och säkerhet.

Hållbarhetsarbetet är en viktig och självklar del i alla kommunens verksamheter och under året har vi bland annat satsat på solceller som anlagts på kommunala fastigheter, ett arbete som kommer pågå under kommande år och där vi ser att elen som produceras både kommer att kunna användas till de kommunala fastigheterna och för försäljning av överproduktion i det allmänna nätet. Arbetet med att uppföra skydd mot stigande havsnivåer har gått in i planering för uppförandefas där stor vikt läggs vid att anpassa skyddet till omkringliggande omgivning. Provvallar finns att kika på intill Tångvallaskolans tillfälliga lokaler för den som är intresserad.

2023 har varit ett framgångsrikt år för Vellinge. Utöver topplaceringar i rankingar jag tidigare nämnt hamnar Vellinge på plats 10 i Svenskt Näringslivs företagsklimatranking, i Dagens samhälles ranking över Agenda 2030 och i WSP:s robusthetsindex hamnar kommunen på plats 7 och när Småföretagarna rankar kommunerna hamnade Vellinge på femteplats, bäst i Skåne. Vellinge kommun har återigen fått Blå-flagg på tre av kommunens stränder, nytt för i år är även att Skanörs hamn tilldelades Blå-flagg.

Det går inte att sammanfatta 2023 utan att även nämna att Vellinge kommun antagit flera viktiga handlingsplaner, strategier och detaljplaner. De politiska planerna för samtliga nämnder och kommunstyrelsen som är vårt politiska styrdokument som förvaltningen har att förhålla sig till de kommande fyra åren har antagits. Ny handlingsplan för integration, kompetensförsörjningsstrategi och detaljplan som möjliggör ungdomsbostäder och bostäder till unga familjer i Höllviken är några exempel.  Andra projekt som har slutförts eller påbörjats är:  försköning Gamla torg i Falsterbo, nya bryggor i hamnbassängen Skanörs hamn, upprustning av handikappbadet, ny lekplats i Västra Ingelstad, ny belysning Skanör och ombyggnad av stationsområde i Höllviken.

Trots oroliga tider ser den ekonomiska prognosen bra ut och kommunens resultat ser ut att bli 93,7 mkr vilket är 37,1 mkr bättre än det budgeterade resultatet, inklusive orealiserade vinster på 22,8 mkr. Skälen till det positiva utfallet är framför allt ökade skatteintäkter, utbetalning av elstöd och överskott hos utbildnings- och omsorgsnämnden. Som ni märker har vi trots annorlunda tider lyckats leverera det mesta av det vi föresatt oss. Det finns ett orosmoln på himlen när det gäller befolkningstillväxten. I skrivande stund ligger den på minus vilket är en stor avvikelse gentemot prognosen på en ökning med ca 470 individer. Vi såg redan 2022 att befolkningstillväxten sjönk och vi behöver nu analysera vidare vad detta får för konsekvenser på ekonomin samt påverkan på behov av platser inom skola och vård- och omsorg.

Det politiska läget i Vellinge kommun är annorlunda – vi moderater styr numera i minoritet och under året har det tydligt visat sig vilka partier som vill ta ansvar för Vellinge och vilka som hellre vill misskreditera kommunens varumärke och säga nej utan egna seriösa förslag. Vi moderater tror på Vellinge och har gärna konstruktiva och seriösa diskussioner med företrädare från andra partier. Vi kommer inte sänka oss till den sandlådenivå som vissa företrädare håller sig på. Vi kommer fortsätta agera ansvarsfullt, långsiktigt och seriöst. Allt för Vellinges bästa.

Jag önskar er alla ett riktigt Gott slut och ett Gott nytt 2024!
Vi hörs och ses till dess ha det bäst.

Carina Wutzler                                                                     
kommunstyrelsens ordförande (M)

Bara det bästa är bra nog för Vellinges elever!

I Vellinge ska vi ge alla bästa förutsättningar att lyckas i livet. Goda förutsättningar börjar i skolan och med en bra utbildning. Utbildning är ett prioriterat område i för oss moderater och skolan har ett tydligt fokus på kärnuppdraget – kunskap och lärande.

Barns och elevers utveckling och lärande ska vara i fokus med höga förväntningar, tydliga mål och med stor respekt för att alla är olika och har olika förutsättningar, detta arbete börjar redan i förskolan. Alla elever ska ges möjlighet att prestera efter sin bästa förmåga, det gäller såväl elever i behov av stöd som högpresterande och särskilt begåvade elever. Det innebär att skolan behöver stimulera och utmana varje elevs begåvningar och talanger att utvecklas vidare. Tidiga insatser ska ges elever i behov av stöd så att de får den hjälp de behöver.

Skolan ska rusta barnen för framtiden med inriktningen ett livslångt lärande. Framtiden kräver ny kunskap och andra förmågor såsom t.ex. digitalisering.  Skolan ska uppmuntra ett förhållningssätt att våga prova nytt för att möta framtidens utmaningar. Vi arbetar för en framtidssäkrad utbildning. Det innebär att skolan ska fokusera på att stimulera förmågor, hos både elever och medarbetare. Skolan ska utveckla elevernas förmåga att tänka om, lära nytt, kritiskt tänkande och utveckla sina kompetenser så att de kan möta omvärldens krav.

För att ge eleverna de bästa förutsättningarna krävs personal med rätt kompetenser, bra lärmiljöer och ett gott ledarskap. Men det krävs också politiker som med intresse och engagemang, bryr sig om skolan och som med tydlig styrning och kontinuerlig uppföljning följer verksamheterna och utvecklingen. En framgångsrik skola kräver att lärarna får ägna sig åt sitt huvuduppdrag, att undervisa. Bra lärare är avgörande för skolans utveckling och resultat. Det kollegiala lärandet är en viktig del i att utveckla lärarna i deras roll.

Mycket fungerar bra i skolan i Vellinge kommun och vi är stolta över utbildningen vi erbjuder eleverna men vi nöjer oss inte med det. Det finns mer att göra. Bara det bästa är bra nog för Vellinges elever!

Margaretha Olsson (M) utbildningsnämndens ordförande.

Nyhetsbrev - november 2023

Nu är äntligen julmånaden här. November avslutades med mer snö än vi varit med om på många år i södra Skåne. Snön förhöjer verkligen den mysiga vinterkänslan, hoppas det håller i sig ett tag. Politiskt sett har mycket hänt, under månaden har många viktiga ärenden behandlats och arbeten gjorts.

För tredje månaden i rad toppar Vellinge kommun en prestigefull ranking. Denna gång är det i analys- och teknikkonsultföretaget WSP:s årliga rapport ”Regionernas kamp” som rankar robustheten i Sveriges regioner och kommuner. Vellinge hamnar på en delad 7:e plats av Sveriges 290 kommuner. Rankingen visar att Vellinge är en trygg kommun som är väl rustad inför framtiden, inte minst nämns kommunens trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete där Vellinge ligger klart bättre än genomsnittet.  

Vellinge är fortsatt en trygg kommun att leva och bo i, den 13 november släppte polisen sin årliga trygghetsmätning för Vellinge kommun. Mätningen visar på ett förbättrat totalindex och över lag väldigt låga problemindex. Mätningen visar på att den goda upplevda tryggheten bland kommuninvånare också går i linje med den faktiska som mäts i polisens statistik. I mätningen lyfts trafiksäkerhet och buskörning som förbättringsområden.

Samtliga badplatser i Vellinge kommun klassades badsäsongen 2023 med Utmärkt badvattenkvalitet av Havs- och vattenmyndigheten och av EU. Den informationen redovisades på Miljö- och byggnadsnämndens möte den 2 november.

Under samma möte beslutade nämnden att bevilja bygglov för byggnation av Lilla Tångvalla. Nybyggnaden kommer rymma en skola för 165 elever i åk F-9, en förskola med plats för 68 barn samt förråd, omklädningsbyggnad och matsal med tillagningskök.

Nämnden beviljade även bygglov för de två första ansökningarna om uppförande av skydd mot höga havsnivåer, båda skydden är vid norra Kämpinge. Glädjande att vi nu har gått in i en förverkligandefas av projektet.

Utbildningsnämnden fattade den 6 november beslut om att anta en kommungemensam plan gällande arbetet med särskilt begåvade och högpresterande elever i grundskolan. Detta för att öka kunskapen, likvärdigheten och kvalitet i undervisningen för den berörda elevgruppen.

Under månaden överraskade Carina Wutzler ”årets medarbetare”, ”årets trygghetsambassadör” samt ”Årets samhällsbyggnadspris”. Lena Ek, kommunsekreterare mottog utmärkelsen årets medarbetare, en riktig stjärna som alltid ställer upp för sina kollegor och som peppar, sprider god energi och glädje till alla runt om sig. Årets trygghetsambassadör tilldelades Mio Grevstad, Tove Grevstad och Molly Brorsson för deras ovärderliga insats när det gäller att uppmärksamma och agera när något händer och som spelade en avgörande roll i att rädda livet på en kvinna som höll på att drunkna i somras. Årets samhällsbyggnadspris gick till det gröna flerbostadsprojektet Mariastugan i Höllviken, mottagare av priset var Cord Siegel, ansvarig arkitekt för Mariastugan.

Kommunstyrelsens arbetsutskott fattade den 7 november beslut om att utlysa markanvisningstävling för ett byggrättsarrende i ett plan vid entrén till Skanörs hamn, bredvid Skanörs Fiskrögeri. Ambitionen är att utse en aktör som kan uppföra och driva en småskalig året-runt-verksamhet som kompletterar befintliga verksamheter nere i Skanörs hamn. Framtida profil och koncept, utformning som passar in på platsen, öppettider och kostnadskalkyl kommer att värderas i kommande anbud. Markanvisningstävlingen kommer att pågå fram till slutet av januari 2024 och vinnare kommer utses därefter.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade även om nytt arrendeavtal med aktören för Skanörs kallbadhus som möjliggör ytterligare utveckling av platsen då aktören får möjlighet att bygga ytterligare en våning.

Arbetet med det nya Tångvallaområdet pågår för fullt. Just nu håller en fullskalig konstgräsplan som kommer tas i bruk efter julledigheten på att anläggas.

Den 14 november besökte utbildningsnämndens ordförande Margaretha Olsson Stora Hammars skola för att gratulera kockarna till vinsten som ”Årets skolrestaurang  2023” av White Guide Junior. Motiveringen till utmärkelsen löd: ”I en tid där det snålas in på det mesta, bjuder ni in till fest varje dag. Med ert täta samarbete, ett exceptionellt värdskap och otroligt god mat sprider ni ljus i ett allt mörkare måltidssverige.”

På kommunstyrelsens möte den 21 november behandlade kommunstyrelsen Vellinge kommuns yttrande över Trafikverkets åtgärdsförslag på väg 100. Vi är positiva till en kapacitetsförstärkning som skapar bättre flöden för ALLA trafikslag och anser att det behövs förändringar men vi delar inte Trafikverkets förslag i alla delar. Redan i början av året hade vi synpunkter på förslaget utan att Trafikverket hörsammade oss. Vi har därför även i granskningsyttrande tryckt på bland annat: Trafiksäkerheten, optimering av broöppningstider, att inte en breddning av vägen ska göras genom Skanörs Ljung, att bussfilen ska tas bort längs hela sträckan samt att en avsiktsförklaring mellan kommunen och Trafikverket ska till för att säkerställa en gemensam plan och finansiering och att Trafikverket tar sitt ansvar gällande att skydda naturvärden och skydd mot tillfälliga havsnivåhöjningar

Vid ett flertal tillfällen under året har oppositionen, främst L och Kd valt att sprida desinformation och rena lögner om oss. Vi har bemött de två senaste utspelen från partierna i insändare både i Lokaltidningen och i Vellingeposten. Ni kan läsa dessa insändare i sin helhet på vår hemsida: M står upp för valfrihet och konkurrens – Replik på insändare o lokaltidningen från L och KD | Vellinge (moderatweb.se) och Replik på L och Kd- (M) fortsätter arbeta för Vellingebornas bästa och satsar även i tuffa tider! | Vellinge (moderatweb.se)

Månadens avslutades oerhört positivt. Förvaltningsrätten beslutade den 28 november att upphäva det beslut som L, Kd, SD, S och Mp fattade den 27 februari då de utan motivering avslog förslag på ny detaljplan för Skanörs skola. Moderata ledamöter överklagade beslutet då vi ansåg att det inte fattats på rätt sätt och inte uppfyller lagstiftningens krav. Beskedet från förvaltningsrätten är en stor seger för elever, personal och föreningsliv i Skanör.

Vi önskar er alla en härlig första advent, hoppas att vi ses i Höllviken eller Vellinge där vi traditionsenligt kommer att kampanja och bjuda på glögg och pepparkakor. I Höllviken kommer vi som vanligt att ha ett adventslotteri.