Barnens egna läsrum invigt i Höllviken!

Idag invigdes ett nytt rum i Höllvikens bibliotek med massor av barn, chips och cider. Rummet, som ännu inte har något namn, är inspirerat av djungeln och är till för barn i åldrarna 10-13 år. Syftet är att främja läsandet och bibliotekets attraktivitet för dessa åldersgrupper. Vi moderater driver hela tiden på i det politiska för att utveckla våra verksamheter och inte minst verksamheter för barnen, vi ser därför mycket positivt på denna nya satsning på Höllvikens bibliotek.

 

Sedan tidigare finns det ett barnrum och ett rum för de lite äldre barnen, 10-13 år, på Skanörs bibliotek. Det har varit mycket populärt och inspirerade därför valde Höllvikens bibliotek att göra detsamma. Biblioteket ansökte och beviljades pengar av region Skåne för projektet ”Ett eget rum – ett lässtimulerande projekt för barn i åldrarna 10-13 år”.

–        Det är viktigt att nå barn i alla åldrar och våra 10-13 åringar hade inte någon egen plats på biblioteket innan. Vi hade sedan tidigare ett rum som riktade sig till yngre barn men kände att de äldre barnen också behövde en egen plats i biblioteket. Det är så himla roligt att kunna ge barnen detta fina rum, säger Catharina Svärdén, samordnare och bibliotekarie och Kristina Papai, verksamhetschef kultur, Vellinge kommun.

Under våren bjöd Höllvikens bibliotekarier in barn i årkurs 4,5 och 6 från Höllvikens alla skolor till en playshop.  Tillsammans arbetade barnen, bibliotekarierna och barndesigners sedan fram rummets utseende. Önskemålen från barnen var många och skiftande men många ville ha ett rum ”som är som ute, fast inne”. Tillsammans bestämdes till slut djungeltemat och i rummet finns nu en djungelkoja och en stor väggmålning med djungelmotiv längst hela långsidan av rummet.

Christer Mars, ordförande i nämnden för gemensam medborgarservice var med på invigningen och passade på att gratulera alla som var där till det fina rummet.
–       Här kommer ni barn säkert få massor av mysiga timmar som ni kan läsa och leka i.

–       Jag är stolt och glad över att andra biblioteket med ett rum för barn i dessa åldrar nu har invigts. Genom satsningen hoppas jag att fler barn i 10-13 års ålder skapar ett intresse för att läsa och lära. Förhoppningsvis blir det en spinn-off effekt och även införs i våra övriga två bibliotek, säger Christer Mars, ordförande i nämnden för gemensam medborgarservice.

Nästa steg i utvecklingen för Höllvikens bibliotek blir att ha meröppet vilket innebär att besökare kan använda biblioteket, med hjälp av passerkort, utöver ordinarie öppettid när biblioteket normalt är stängt och ingen personal finns på plats. Meröppet är ett initiativ som vi moderater har drivit i många år och nu äntligen blir det verklighet. Biblioteket i Höllviken kommer att bli det första biblioteket i kommunen som har meröppet och kommer införa detta under våren 2017.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen