Bostadsinbrott måste tas på allvar

Förra året anmäldes ca 22 400 bostadsinbrott i Sverige enligt uppgift från Brottsförebyggande rådet. I Vellinge kommun utsattes 109 hushåll för bostadsinbrott under 2014.

Inbrott är en traumatisk upplevelse för de drabbade. Sorgen över förlusten av arvegods och andra uppskattade ägodelar skall inte förringas, men ännu större är vanmakten och känslan av otrygghet att någon varit inne och stulit saker i ens egna hem. Olustkänslan att veta att någon rotat i lådor, smyckesskrin eller byråer kan göra att vissa svårligen kommer över känslan av otrygghet. I vissa fall har ägarna till och med känt sig nödgade att flytta från sina hem. Tjuvarna har därmed inte bara berövat bostadsinnehavar-na deras ägodelar utan även deras känsla av trygghet och säkerhet. Detta är fullständigt oacceptabelt! Kriminella som tar sig in i andras hem och stjäl saker döms idag för grov stöld med en minimipåfölj på sex månaders fängelse. Jag anser att inbrott i någons privata hem och i synnerhet berövande av människors trygghet måste anses som ett ännu grövre brott. Av denna anledning föreslår Moderaterna att ett nytt brott införs; inbrottsstöld. Minimipåföljden bör ligga på ett års fängelse i syfte att visa allvaret i brottet.

Ny lagstiftning i frågan är självfallet välkommet, men vårt arbete mot inbrott får inte sluta där. Uppklaringsprocenten är alldeles för låg. Jag har full förståelse för att inbrott är synnerligen svårutredda och grundar sig i stort endast på teknisk bevisning och eventuella vittnesmål. Detta ställer dock, enligt min

mening, ännu högre krav på att polisen tar dessa brott på allvar och skyndsamt infinner sig på brottsplatsen, säkrar eventuell bevisning samt, inte minst, bemöter de drabbade med största respekt och medkänsla.

Anders Hansson, Riksdagsledamot från Vellinge kommun, Justitieutskottet