Carina Wutzlers adventstal 2018

Tycker inte det var länge sedan jag stod här senast. Nu är det första advent i igen och ljus och stjärnor lyser upp fint i mörkret. Nu börjar julbestyren på riktigt.

På många sätt markerar första advent att förberedelserna inför julen börjar med allt vad det innebär.

Julen ja, den innehåller många traditioner och ni har alla era egna favoriter. Inför talet i år så har jag frågat lite olika personer vad men tycker är bäst med julen och här är några av svaren som jag har fått:

Öppna julklappar, tomten

Julgran

Mys

Maten, stämningen, glöggen och så klart all julmusik

Luciatåg, julspel och julfester

Tycker mest det är stressigt

Semester, skidresa

Äntligen ledighet

Hela släkten samlas

Jullov

Hela december med alla förberedelserna

Julklappshysteri

God mat, kakor,

Julpyssel

Känner mig extra ensam under julen, saknaden av ngn som inte längre finns blir extra stor

Helt ärligt så kan jag nog känna igen mycket av det här. Mycket bygger på mångåriga traditioner.

På tal om traditioner vill jag passa på att rikta ett stort tack till Lions som skapat denna traditionen med julmarknad som funnits sedan 1967. Började i mindre skala efter hand har marknaden utvecklats mer och mer och i år vågar jag nog påstå att den är större än någonsin. Med gemensamma krafter har Lions, centrumföreningen och alla näringsidkare lyckats lyfta fram helheten på ett bra sätt, det ska ni ha en stor eloge för. (Kul att jag numera också blivit en del av traditionen.) Det märks att invånarna tycker julmarknaden och adventsfirandet är en trevlig tradition, det är man ur huse och det är kul att se man bultar på sig och barnen och går hit med vänner, bekanta och grannar. Under höst och vinter är vi ju inte lika mycket ute och då är det extra trevligt att ses och pratas vid.

Som sagt julförberedelserna har börjat och förväntningarna är många.

För några dagar sen läste jag om tips för att göra julen till den bästa någonsin och jag fastnade speciellt tre punkter.

  1. Var generös med kärlek och omtanke – Det vara svårt att öppet prata om sina känslor ibland mot släkt, vänner och bekanta. Vi kanske hellre visar vår omtanke genom att köpa fina klappar och laga god mat. Men för att komma bort från konsumtion och perfektion är det en fin ambition att fokusera på kärlek och omtanke istället genom att t ex ge komplimanger och uppmärksamma vad man tycker om och uppskattar hos sina nära och kära.
  2. Skapa förutsättningar för vila och återhämtning– För många innebär julhelgen en hel del krav och önskemål att leva upp till. För den som är stressad kan det nästan upplevas som ännu ett krav att försöka få till den där vilan också. Fundera på hur ni bäst kan dela upp arbetsuppgifterna i er familj för att ge alla en chans till återhämtning. Man behöver kanske inte göra allt. Knytkalas kan vara en bra idé, då är åtminstone matansvaret uppdelat på flera personer. Se till att vara rädda om varandra. När du har skapat förutsättningarna kan du välja det sätt att varva ner som passar just dig.
  3. Tillåt dig själv att bara vara – Den här tiden på året känner sig många extra trötta, mörkret påverkar oss och många har en stressig vardag. Inte minst barnen behöver ta det lugnt utan en massa stress till aktiviteter och tider att passa. Därför kan det vara en bra idé att ta ledigt några extra dagar kring jul om det är möjligt. När den mest hektiska tiden under själva julhelgen är över finns det mer tid att umgås kravlöst och komma ut på härliga promenader i dagsljus. (Det går ju trots allt mot ljusare tider)

En del av julen är ju som sagt julklappar. Vissa har långa julklappslistor och vet precis vad de önskar sig, gäller kanske inte minst barnen. I många fall vet man inte vad man ska ge. Ett tips kan då vara att ge bort en gemensam upplevelse när det finns mer tid. Kanske en fika, lunch eller middag tillsammans – det finns massor av mysiga ställen i kommunen. Kan vara något att se framemot när mörkret i januari hänger över oss.

Ett annat tips är en gåva till någon som inte har det så bra som de flesta av oss har det. Finns organisationerna som hjälper människor både i Sverige och i andra länder, Stadsmissionen, UNHCR mfl. En gåva som verkligen gör nytta och som betyder mycket för både den som får och ger.

Jag vill som jag brukar avsluta med att marknadsföra den lokala handeln i kommunen. Passa på att göra era julmatsköp och julklappshandlingar lokalt. Närhandla –  Här i kommunen finns det ett stort utbud av butiker för alla åldrar och smaker. Tror ni kan hitta det mesta här.

Hoppas ni uppskattar att kommunen satsat på ny fin belysning i år, man försöker förbättra och köpa in något nytt varje år. Jag vill passa på att tacka för visat tålamod. Det pågår en del ombyggnationer i kommuner som jag vet påverkar framkomligheten och tillgängligheten. Tack för visat tålamod – håll ut det kommer bli fint när det blir färdigt.

Julförberedelserna har startat, första advent är startskottet för en härlig tid. Njut av tiden och varandra. Jag önskar er alla en riktigt god jul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen