Detta är inte vad Skåne blivit lovade

I den skånska valrörelsen överskuggades alla frågor av energifrågan. Som politiker handlade i stort sett varje dörrknackningssamtal, varje kommentar på Facebook, och varje mejl om samma sak: Vad vill ni och ert parti göra åt de skenande elpriserna och vad innebär era förslag för hushållskostnaderna i vinter. Som Moderat var inte den frågan svår att svara på eftersom partiledningen varit solklar. Långsiktigt ska kärnkraften byggas ut, kortsiktigt kommer vi införa ett högkostnadsskydd efter norsk modell i vinter. Högkostnadsskyddet skulle innebära att staten i vinter tog en del av kostnaden för de kilowattimmar där elkostnaden översteg en särskild nivå. Det skulle därmed fungera som en krockkudde för de timmar eller dagar där elpriserna rusade iväg samtidigt som det fortfarande skulle gynna den som väljer att energieffektivisera.

Förra veckan höll statsminister Ulf Kristersson och näringsminister Ebba Busch en presskonferens för att presentera utformningen på det nya högkostnadsskyddet. Vi var flera skånska moderater som både höjde på ögonbrynet och behövde lyssna om innan vi insåg att det som presenterades var något helt annat än det vi blivit lovade. Istället för ett högkostnadsskydd för den kommande vintern presenterades istället ett återbetalningssystem för det gångna året. För oss i elprisområde fyra 4 innebär det att vi får ett stöd baserat på 79 öre per förbrukade kWh under oktober 2021 till september 2022.

Tolka oss rätt. Vi är glada över de många tusenlappar som skånska hushåll och företag nu kommer att få för att kompensera för de höga elpriserna som orsakats av Putins krig och nedläggningen av kärnkraften. Däremot finns det flera saker som både oroar oss och gör oss besvikna.

För det första återfanns inget högkostnadsskydd för elpriserna kommande vinter. Visserligen har energipriserna varit dyra under både vintern 2021 och sommaren 2022. Flera indikationer visar dock att det är vintern 2022/2023 som kommer bli absolut värst för skåningarna. Modellen som presenterades kommer främst gynna de som har haft fasta avtal trots att de som har rörliga avtal står inför de största riskerna. Den modell som presenterades kommer inte heller att skydda de skånska företagen från höga elpriser i vinter vilket riskerar att leda till konkurser och arbetslöshet.  Modellen som utlovats innefattade att staten skulle ta en del av kostnaden de dagar som elen var som dyrast denna vinter, inget av det återfanns under presskonferensen. Det hade gett ett ordentligare skydd till både de personer och företag som riskerar de största prisökningarna.

För det andra återfanns inte heller någonting om gas. Hushåll som värmer upp med gas har drabbats minst lika hårt som de som värmer upp med andra energikällor. Vi har varit några av de moderater som varit mest pådrivande för att gas skulle inkluderas i högkostnadsskyddet och vi fick partiledningens ord på att det skulle inkluderas.

 Vi tillsammans med många Skånemoderater lovade skåningarna att en röst på Moderaterna skulle innebära att ett högkostnadsskydd skulle komma på plats redan i vinter. Vi förväntar oss att vår nya statsminister och regering håller det löftet. Att skåningarna kompenseras för de gångna elpriserna är välkommet, det är däremot inte vad vi blivit lovade. Vi förväntar oss att det utlovade högkostnadsskyddet blir verklighet och ska gälla både el och gas.

Carina Wutzler (M)

Kommunstyrelsens ordförande Vellinge

Anna Jähnke (M)

Regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden Skåne

Carl Johan Sonesson (M)

Regionstyrelsens ordförande Skåne

Christian Sonesson (M)

Kommunstyrelsens ordförande Staffanstorp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *