Fortsatt digital utveckling i Vellinge kommun

Under flera år har Vellinge kommun efter initiativ från oss moderater arbetat med Digital Agenda. Vi lever i en allt mer digitaliserad värld och måste dra nytta av teknikens möjligheter för att förenkla och förbättra servicen och kontakten till kommunens invånare, företagare och internt mellan verksamheterna.

Förslaget till Digital Agenda 2021-2023 antogs under dagens kommunstyrelsemöte. Ett viktigt steg för fortsatt digital utveckling och för framtiden!

  • Vellinge kommun måste följa med i utvecklingen. Sedan ett par decennier har vi befunnit oss i en samhällsutveckling där digitaliseringen är katalysatorn, möjliggöraren och motorn. Utvecklingen vi ser idag innebär därför helt nya förutsättningar för samhället och för människan och just nu accelererar den digitala utvecklingen som aldrig förr och Vellinge är på tårna för att följa med på denna resa, säger Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande.

Förutom att använda digitaliseringen som ett hjälpmedel i överföringen från manuella till digitala processer kommer ett nytt och spännande pilotprojekt att startas upp under 2021. Smarta samhället – för en kommuntäckande trådlös infrastruktur för IoT (Internet of Things) ska två master kopplas upp och samla in data. Hubbarna kommer så småningom att vara tillgängliga för alla och ska ses som en viktig basinfrastruktur i den smarta staden. Med hjälp av dessa kommer man kunna mäta parkeringsplatsers beläggning i realtid. I nästa steg, runt 2022-2023, ska projektet utvecklas och man ska tex. kunna använda IoT för att stimulera ökad återvinning, medverka till förändrade och förbättrade vanor i kollektivtrafiken, smart belysning, snabbare mätning av Va-systemen samt öka tryggheten i det offentliga rummet genom sensorer för att nämna några exempel.

Den Digitala Agendan ska även vara ett verktyg för Framtidssäkrad välfärd och innehåller aktiviteter för att förbättra och förenkla arbetet inom ramen för framtidssäkrad välfärd. Några exempel på detta är digital tillsyn, nyckelfri hemtjänst, digital äldre-chatt och digitala inköp för gruppen äldre och digital vikarieanskaffning, studiehandledning på distans, lärare filmar genomgångar som delas, digitala storföreläsningar på gymnasiet, fler möjligheter att möta eleverna utifrån deras behov genom digitaliserad undervisning på olika sätt och utökat utbud av läromedel för elever och personal i skolan. Ur en miljösynpunkt är digital agenda också en positiv satsning. Genom att fortsätta digitalisera försvinner till exempel analoga blanketter och manuella processer vilket sparar på miljön, tid och pengar.