Hurra, kvarteret Lilla Torg är invigt!

Äntligen har dagen för invigningen av kvarteret Lilla Torg kommit. 
Under festliga former med både dans och musik invigde Carina Wutzler tillsammans med Vellingebostäders vd Anders Larsson det ombyggda torget. Mycket folk var på plats för att titta, handla och delta i de olika aktiviteterna på torget under dagen och eftermiddagen. Invigningsdagen avslutades på ett storslaget sätt, med en fyrverkerishow i Gästisparken. Missade ni Carinas invigningstal kan ni läsa det här!

Välkomna till kvarteret Lilla Torg!

Wow, vilket lyft för Vellinge centrum. Jag hoppas att ni tycker det är lika fint som jag gör.

Äntligen är det dags för invigning. Under drygt ett år har man putsat fasader, grävt, lagt plattor, bytt fönster, planterat, byggt om och byggt till. Verksamheter har bytt lokal och nya verksamheter har tillkommit. Familjecentralen som öppnade i april har redan lockat många besökare och det trots en hel del bök och stök för både kunder och näringsidkare under ombyggnationen. Med det har det väl varit värt – jag är i alla fall riktigt glad och stolt över resultatet!

Jag har själv bott i Vellinge hela mitt liv, jag älskar Vellinge, naturen, slätterna, stränderna, lugnet, småskaligheten och mysigheten men också närheten till storstad, Europa och världen. Det är här i Vellinge jag vill leva och bo och för mig är det otroligt viktigt hur kommunen utvecklas framöver.

När jag var liten byggdes det här torget och de här byggnaderna, jag var sju år när det invigdes. Typiskt 70-tal. Det fungerade väl bra då – och har gjort så under många år. På senare år har det framförts synpunkter på att Vellinge centrum sett slitet, gammalt och tråkigt ut. Jag kan väl bara hålla med om att det har funnits ett behov av att utveckla och förbättra.

När man som jag är politiker sätter man upp vissa mål – saker som man vill förverkliga. Just utvecklingen av kommunens centrum, att göra de mer levande och attraktiva, – inte minst Vellinge centrum har jag känt som mycket angeläget. Därför känns det riktigt bra att stå här idag. Saker tar ju lite tid och det här är resultatet av ett arbete som kommunen startade upp för ett par år sedan i det vi då kallade centrumutvecklings arbetet. Kommunen tog taktpinnen och invånare, näringsidkare och fastighetsägare involverades i arbetet och det är nu som det börjar visa sig i konkreta resultat. Ni kommer kanske ihåg enkäten som skickades ut. Förmodar att en del av er också svarade på den. Det är den som ligger till grund för de förändringar som nu sker och kommer ske framöver. Fastighetsägaren Vexab var snabb på bollen och har tillsammans med sina hyresgäster och andra aktörer format Kvarteret Lilla Torg.

Ombyggnationen har som sagt pågått ett tag och det har varit stort intresse. Många frågor under arbetet: Vad ska det bli på torget? Varför ska man göra det? Vad kostar allt det här?  När ska det bli färdigt? Vad ska öppna där? Varför ska det heta lilla torg? Kommer fiskbilen stå kvar?

Men också många kommentarer: Det var på tiden! Snyggt. Huset ser annorlunda ut. Så fint det blir! Mysigt, Hemtrevligt.

Det här är en jätte satsning för oss invånare och för handlare och näringsidkare. Men det handlar ju inte bara om att bygga om torget och göra om fasaderna utan vad vi – vi tillsammans nu fyller torget med. Syftet har varit att skapa ett mer levande och attraktivt centrum. Att skapa en mötesplats som sjuder av liv med möjlighet till olika aktiviteter året runt, torghandel, servering, fest, spel, lek och kanske t.o.m. dans.  Det tycker jag att man har lyckats med, nu finns det en plats att umgås på, dessutom med fri wi-fi zon. Nu är det faktiskt upp till oss – oss som bor och verkar i Vellinge att fylla det med liv och rörelse. Tänkte mynta ett nytt begrepp – närhandla. För nu måste vi som bor här, ja givetvis gärna även andra, handla lokalt och visa att vi verkligen vill ha ett levande centrum. Tänk på att närhandla dina klappar, din mat, dina kläder, service och tjänster. Ta en närfika!   Det är en stor satsning som jag hoppas vi kommer vara rädda om.

Så här på slutet vill jag komma med en liten teaser. Det kommer mera.. Det blir en offentlig toalett som efterfrågats av många. Nästa år går vi vidare med etapp 2 – yttertorget och stråket genom Gästisparken och ännu mer de kommande åren. Men det tar vi då, nu är det dags att njuta av här och nu! Jag känner att jag kommer trivas här.

Lilla Torg har fått sin alldeles egna julmaskot, ekorren här.  Tanken är att den ska finnas här varje jul. Istället för att klippa band som hör invigning till har jag fått den stora äran att tända ekorren.

Efter det drar vi oss sakta till Gästisparken där det blir fyrverkeri. Därefter hoppas jag att ni stannar kvar, tar del av alla aktiviteter och så klart närhandlar!

Nu är det dags att tända ekorren!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen