Jultal 2017

”När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
och alla människor glädjas att fira få advent.”

Idag får man nog säga att det riktiga startskottet för julstök och julförberedelser och allt vad det innebär sätter igång. Idag är det första advent och julskyltning, stämningsfullt eller hur? Det annonseras om julmarknader och erbjudanden, och reklam från alla möjliga butiker fyller våra brevlådor, datorer och telefoner. Butikerna har fyllts med tomtar, ljus, mat, bakingredienser mm. Så nog märker vi att julen är igång alltid. Till julen tillhör ju även julkonserter och julsånger och jag tänkte därför lägga upp mitt tal kring olika julstrofer som jag hoppas och tror är mer eller mindre välkända för er alla, ung som gammal.

Tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig hoppet försvinna det är mörkt nu, men det blir ljusare igen…
Ja just idag passar den texten fint. Mörkaste delen på året och alla längtar efter lite ljus i mörkret. Visst är det stämningsfullt med alla trädgårdar och balkonger som pryds med ljusslingor och hemmen som pryds med adventsljus, adventsstjärnor och levande ljus för att skapa mysig stämning. Centrum, butiker, rondeller och gator är fint juldekorerade och lyser upp i mörkret. Mycket belysning överallt, verkar vara fler än kommunen som valt att satsa lite extra på julbelysning i år. Känns som alla startat lite tidigare i år – vi är många som längtar efter lite ljus i mörkret.

Vår julskinka har rymt och släkten kommer om en timme…
En klassisk jullåt, och extra kul är det ju att den är skånsk. Maten är en stor del av julen inte sant? Var och en har sina egna favoriter på julbordet som är en kär tradition för många. Så gott som alla svenskar, 93 procent, dukar varje år fram julmat, varav köttbullar, julkorv och julskinka hör till de mest klassiska inslagen. Och jag tycker väl som säkert många här att julskinkan är ett måste på alla julbord från norr till söder. Enligt en undersökning tyckte 61% av svenska folket tycker att julskinka är viktigast för att julen ska kännas som en riktig jul, julskinkan kommer till och med före gran på 40% och julklappar på 25% i mätningen. Enligt samma undersökning äter vi cirka ett kilo julskinka per person och år. En annan klassiker är vörtbrödet. Det har fått sitt namn efter huvudingrediensen vört. Men nu för tiden, om man bakar hemma, går det lika bra att använda sig av julmust, svagdricka eller öl istället. Vörtbrödet får sin speciella smak från bland annat kryddnejlikan, kanelen, ingefäran och kardemumman som ger brödet en lite söt julsmak.

Vi komma, vi komma från pepparkakeland och vägen vi vandra tillsammans hand i hand…
Och när vi väl är inne på mat så måste vi även prata om alla goda sötsaker som hör julen till. Hos oss började pepparkaksbaket redan för två helger sedan med en omgång skurna, ni vet sådana där gammaldags pepparkakor, såå goda. Sonen, dottern och mannen älskar dessa pepparkakor och jag måste gömma dem om det ska finnas kvar några till julafton. Förstår det inte men mina gömställen avslöjas alltid och ingen vill kännas vid att pepparkakorna försvunnit. I helgen blev det en andra omgång. Får se om de räcker… Ni har säkert era egna traditioner runt pepparkaks- och lussebullebak. Finns en del spännande kuriosa kring pepparkakor och lussekatter. Man brukar ju säga att man blir snäll av pepparkakor, detta trodde man på redan på 1500-talet. Den svensk-dansk-norske kungen Hans blev nämligen ordinerad pepparkakor av sin doktor. Anledningen var att kungen ofta var på uselt humör och att han behövde bli gladare och snällare. Även saffran i lussekatten sägs ha haft en helande effekt och har använts för en rad olika medicinska åkommor. Idag används saffran mest till smaksättning i mat och bak men även som en ingrediens till antidepressiva läkemedel. Användningen av saffran som ett antidepressiv har använts i tusentals år. Julbaket har alltså även helande effekter, förutom att det är mysigt och gott blir vi även snällare och gladare. Bra ursäkt för att äta massor alltså…

Hej mitt vinterland, nu är jag här…
Ja även om vi inte är bortskämda med snö precis så är vi nog många som drömmer om en vit jul. Inte minst för barnens skull med lekar utomhus, pulka-, skidåkning och bygge av snögubbar. Snön lyser dessutom upp fint i mörkret. Sen är det ju inte alla som hurrar över snön; trafikkaos och fallskador på grund av snö och halka är ju tyvärr negativa konsekvenser. Så ta det försiktigt allesammans när snön och halkan kommer.

Jag vill ha mer jul, ge mig mer jul, jag vill ha mer jul, ge mig mer jul…
Mycket är det som ska hinnas med. Det gäller att hitta rätt balans i allt julstök. Förväntningar är höga hos många och det finns en risk att det blir en massa stress. För många barn betyder nog mycket av julen tomte och julklappar. Många av er kanske redan handlat en del av julklapparna på Black Friday förra veckan. För er som inte har hunnit köpa alla era julklappar än vill jag slå ett slag för den lokala handeln. Här i kommunen finns ett stort och utbud av butiker och gör gärna dina inköp i dessa.

We are the world, we are the children. We are the ones who make a brighter day so let’s start giving…
 Visst känner ni igen den också? Kanske inte som en renodlad jullåt men passar så bra då julen även är en tid för eftertanke och för givmildhet. Passa på att sprida värme i jul till de som behöver det som mest. Vi är många som köper mängder av julklappar till nära och kära. Vi umgås med varandra och mycket tas för givet. Men glöm inte bort dem som inte har det så bra som vi. Kanske ge en julklapp till någon som annars inte fått eller stöd en hjälporganisation som hjälper människor på flykt i världen och som lever under urusla förhållanden. Ensamheten blir extra påtaglig under juletid – glöm inte de som är ensamma.

I wish you a merry, merry Christmas everyone – the holidays have begun…
Julförberedelserna har startat. Hela december är en härlig tid. Njut av just dina traditioner. Jag önskar er alla en riktigt God Jul. Ta hand om varandra.

Ha nu en härlig första advent och en riktigt god jul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen