Låg skatt över tid - en frihetsfråga

Vellinge hade länge Sveriges lägsta skattesats om man lade ihop kommunalskatten och landstingsskatten. Sedan Region Skåne höjde skatten ligger vi inte lägst, men har dock femte lägst skattesats i landet.

Att ha Sveriges lägsta skatt är självklart inte ett mål i sig. Men med ett lågt skatteuttag får Vellingeborna större frihet och makt över sina egna liv, genom att man får behålla större del av sina egna pengar.

Man skulle kunna tro att en lägre skatt blir på bekostnad av verksamheterna, men vi ser många kommuner med mer pengar, där man får ut mindre och sämre verksamhet. Detta syns i många mätningar, där Vellinge oftast ligger i topp i kvalitet. Precis som överallt annars handlar det i en kommun inte bara om hur mycket pengar man har, utan om prioriteringar och gott arbete.

Ibland kan man höra att det inte är så svårt att hålla en låg skattesats i Vellinge. Och absolut – Vellinge har goda förutsättningar. Dessa förutsättningar har vi till stor del skapat själva genom gott och framsynt arbete i decennier. Det är alltid mer tacksamt att arbeta med något välskött än misskött. Vi ska heller inte glömma att Vellinge genom utjämningssystem bidrar till andra kommuner.

Det finns andra partier som föreslagit att vi ska sänka skatten ytterligare. Som princip är det givetvis vällovligt. Dock har vi ett ansvar över tid, och en sänkning idag kan innebära en höjning framöver. Vi Vellingemoderater planerar långsiktigt, och tror att de boende i kommunen uppskattar att skatten ligger förutsägbar över åren, samtidigt som vi kan ha god kvalitet i verksamheterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen