M inför Barnahus för barnens bästa

I vår moderata budget för 2018 har vi lagt resurser på att starta upp Barnahus tillsammans med Trelleborg och Svedala.

Barnahuset kommer vara en trygg och barnvänlig miljö där barn som misstänks vara utsatta för brott får vara i centrum för utredningsprocessen. Barnen ska kunna berätta sin historia en gång och på en och samma trygga plats istället för att slussas runt mellan olika myndigheter och behöva berätta sin historia om och om igen.  I Barnahuset som kommer att förläggas i XX kommer socialtjänst, polis, åklagare, barnhälsovård, rättsmedicin och BUP tillsammans för att hjälpa barn som har blivit utsatta för brott. Lokalerna som Barnahuset kommer verka i ska anpassas för att barn ska trivas och alla som träffar barnen ska vara speciellt utbildade för det.

Enligt Rädda barnens rapport Inuti ett Barnahus framgår det att Barnahusens verksamhet säkerställer att barnens bästa är i fokus och att barnet får en skonsammare rättsprocess. Vi moderater ser därför att införandet av ett nytt Barnahus i samarbete med Svedala och Trelleborg är en viktig och nödvändig satsning.

-Barn som utsatts för eller bevittnat våld eller andra brott skall inte behöva återuppleva sitt trauma vid samtal med olika myndigheter. Genom att träffa specialutbildad personal i en trygg miljö försöker vi hjälpa barnet på bästa sätt. Barnahus är ett beprövat sätt att göra detta med barnets bästa i fokus, säger Anna Mannfalk (M) ordförande i omsorgsnämnden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen