M satsar på livräddarverksamheten

Idag invigde Christer Mars (M), ordförande för nämnden för gemensam medborgarservice,  kommunens tredje livräddartorn på stranden intill Falsterbo strandbad. Sedan tidigare finns det livräddarverksamhet på Kämpingestranden och på stranden i Skanör.

Sol, hav och strand är det nog många som förknippar Vellinge kommun med och här finns det över 4 mil strand. Det kristallblå havet och kritvita stränderna är en viktig och stor attraktionskraft i kommunen och det är därför av största vikt att vi har en välfungerande och modern livräddarverksamhet.

–       Det känns riktigt bra att starta upp säsongen med ytterligare ett livräddartorn här i kommunen. Vi har bland de finaste stränderna i hela Europa och tusentals människor väljer varje år att ta sig till kommunens fina stränder för att njuta av den kritvita sanden och det klarblå vattnet, säger Christer Mars.

Falsterbo strand har nyligen blivit utsedd till en av de 12 bästa stränderna i Europa av både Dream Eurotrip och Rough Guides med motiveringen ”löjligt vita stränder, sanddynor där man kan söka lä och de makalösa små kulörta strandstugorna gör Falsterbo till en perfekt familjestrand.”

Tre av Sveriges åtta stränder som tilldelats den internationella utmärkelsen Blå flagg ligger i Vellinge kommun – Kämpingestranden, Skanörs strand och Falsterbo strand. Att kommunen tilldelats utmärkelsen Blå flagg är ingen slump utan resultatet av ett aktivt och målmedvetet arbete. Stränderna hålls rena, fräscha och säkra och kommunens livräddarverksamhet har blivit ett föredöme för andra kommuner runt om i landet.

Livräddarverksamheten startade i helgen och avslutas i mitten av augusti. Syftet är att rädda folk i nöd, att bistå med omplåstring och att ge information till badande och allmänhet. Verksamheten kommer att vara igång under veckans alla dagar. Varje strand är bemannad med en utbildad livräddare och fem strandvärdar. Strandvärdarna är ungdomar som rekryteras inom ramen för kommunens feriepraktikplatser. Som strandvärd har de genomgått en grundläggande pool- och havslivräddarutbildning och de handleds av livräddaren.

–       Vi vill erbjuda rena, trygga och säkra stränder och i det ingår renhållning, tångrensning men även en bra livräddarverksamhet. Vi har under de senaste åren utvecklat och förbättrat bevakningen på stränderna och det är ett arbete vi avser fortsätta utveckla vidare även framöver, säger Christer Mars.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen