”Migrationsverket behandlar oss som en bank”

Statsministern hävdar att svensk ekonomi är ”urstark”. Inte så konstigt när regeringen skjuter över allt mer kostnader och ansvar på kommunerna. Var är våra pengar som vi har lagt ut för att kunna ta emot ensamkommande, undrar kommuntopparna i Kävlinge och Vellinge.

”Vi är en kommun, inte en bank” – skrev vi i en debattartikel den 22 april förra året. Löftet från Migrationsverket var att de skulle vara ifatt med utbetalningarna av ersättningarna för ensamkommande till kommunerna till årsskiftet.

I december 2016 var fordran på Migrationsverket för Kävlinges del 100 miljoner. Under årets sista dagar kom några större utbetalningar på sammanlagt 50 miljoner. Den kvarvarande fordran på 40 miljoner har nu ökat och är i skrivande stund 60 miljoner i vår kommun. Det är ett faktum – Migrationsverket och staten behandlar oss som en bank, inte som en kommun.

Vellinge kommun har i dagsläget fordringar på 98 miljoner. Sammanlagt i Skåne har kommunerna fordringar på omkring en miljard kronor. Vi kan bara föreställa oss vad den sammanlagda summan blir för alla svenska kommuner.

Ännu mer oroväckande är att ett flertal kommuner nu får avslag på en hel del ansökningar om utbetalningar som tidigare beviljats. Boriana Åberg, riksdagsledamot (M) från Kävlinge, ställde i riksdagen frågan till ansvarig minister Heléne Fritzon (S) när utbetalningarna kommer. Svaret har vi hört förut; ”innan årsskiftet”. Vilket årsskifte är fortfarande osagt.

Heléne Fritzon svarade också att SKL förhandlar med Migrationsverket, vilket är än mer oroande. Risken är att kommunerna inte får de miljoner som man lagt ut. Detta skulle vara förödande.

Vi ser att de minskade ersättningarna för ensamkommande som infördes i år medför stora underskott som belastar den kommunala budgeten. Detta eftersom de dyra lösningar vi tvingades ta till när regeringen skickade ut ensamkommande till kommunerna är svåra att ta sig ur och omänskliga för de barn och ungdomar som berörs.

De bostadslösningar som vi får ta till för att nyanlända ska kunna tas emot kostar också betydligt mer än det etableringsstöd som staten skickar med.

Statsministern hävdar att svensk ekonomi är ”urstark”. Inte så konstigt när regeringen skjuter över allt mer kostnader och ansvar på kommunerna.

Kävlinge tog under 2016 emot det antal nyanlända som blev anvisade. Vi gjorde det trots stor brist på bostäder. Det var mer än de flesta kommuner i Skåne klarade av. Vad blir effekten? Trots minskat antal nyanlända som ska anvisas till Skåne är Kävlinge den enda kommun som fått höjt anvisningstal för 2018. Vellinge klarade med stor ansträngning av att ta emot antalet för 2016, men åtagandet för 2017 kommer inte att fungera. Än svårare blir det 2018 eftersom regeringen beslutat att lägga en ännu större andel på Vellinge.

Uträkningarna som Länsstyrelsen hänvisar till när de anvisar är helt obegripliga och saknar konsekvensanalys.

Bostadsbrist råder och Arbetsförmedlingen klarar inte sitt åtagande. Och Migrationsverket? Deras linje är att lagstiftningen ska följas och att kommunerna ska uppfylla sina åtaganden oavsett konsekvenser. Däremot är konsekvenserna för att Migrationsverket själva inte ersätter kommunerna som de ska, eller avsevärt ligger efter med att meddela uppehållstillstånd eller avslag, ringa.

Om kommunerna förväntas lösa regeringens inkompetens när det gäller att hantera flyktingfrågan ska utgångspunkten vara att ersättningarna kommer i tid och täcker de kostnader kommunerna har.

Det räcker nu – vi accepterar inte att Migrationsverkets och regeringens bristande handlingskraft går ut över vår skola och äldreomsorg.

Vi vädjar till regeringen och Migrationsverket – om svensk ekonomi är urstark – ersätt oss för de kostnader vi har, se till att mottagandet är rimligt och gör ert jobb! Annars kan vi inte göra vårt.

Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge
Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge