Nyhetsbrev - augusti
Efter några veckors välbehövd semester är vi återigen tillbaka för fullt. Sommaren har gett oss blandat väder men inga stora regnmängder. Här summerar vi sommaren och blickar samtidigt framåt mot en fullspäckad och spännande höst.
Den 3 juli och lagom till livräddarsäsongen invigde Christer Mars (M), ordförande för nämnden för gemensam medborgarservice, kommunens tredje livräddartorn på stranden intill Falsterbo strandbad. Sedan tidigare finns det livräddarverksamhet på Kämpingestranden och på stranden i Skanör. Livräddarverksamheten är viktig för Vellinge kommun, vi har några av de finaste stränderna i hela Europa och våra 4 mil långa stränder och kristallblåa hav är en stor attraktionskraft för kommunen och vi behöver därför en stabil och aktiv livräddarverksamhet.
Vellinge kommun har återigen blivit nominerade i ett flertal kategorier av White Guide Junior. I år är nomineringarna fler än någonsin, hela nio stycken. Vi moderater anser att god och näringsrik mat är en del i de framgångsrika resultaten, och elevernas goda prestationer på våra skolor i kommunen och skolköken har en stor och viktig del roll.
Trots många turer och hinder så ger vi moderater inte upp tanken om ett hotell i centrala Höllviken. Vi ser besöksnäringen som en viktig del av näringslivet och en stor del av besöksnäringen handlar om bra hotell och övernattningsställen i kommunen. Vi arbetar hela tiden för att öka attraktiviteten i våra olika kommundelar. Vi är därför glada att markanvisningstävlingen för Nyckelhålstomten nu är avgjord och förslaget blir ett hotell med konferens och restaurangmöjligheter.
I början av året initierade vi moderater ett krafttag för att stärka det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i kommunen och nu har det gett resultat. Kommunen har satt upp sex rörelsekameror på kommunens skolor och en ansökan om övervakningskamera har skickats in till Länsstyrelsen. Polisen släppte nyligen en sammanställning om brott i kommunen och glädjande nog har dessa minskat. Bland annat har bostadsinbrotten minskat med 37 procent under första halvåret jämfört med samma period förra året.
För fjärde året i rad får Vellinge kommun högsta betyg avseende kreditvärdighet – AAA, av Standard & Poor´s. God budgetföljsamhet, stark och stabil ekonomi, bra planering och ledning för ekonomin med god beredskap för framtida pensionsåtagande, låg skatt och god flexibilitet är några av Vellinges omdömen.
Vi utgår från att alla vill och kan ta ansvar för sitt eget liv men att förmågan ibland kan svikta. När så sker ska inte kommunen ta över ansvaret från individen. De insatser som sker syftar till att i så hög grad som möjligt stödja förmågan till eget ansvarstagande. Vi har under ett antal år arbetat strukturerat och målmedvetet vilket har gett resultat – för andra året i rad har Vellinge Sveriges lägsta ekonomiska bistånd per invånare. 2015 hade i snitt 4,2 % av invånarna i Sverige någon gång erhållit försörjningsstöd. För Vellinge kommun låg den siffran på 0,6 % av invånarna. I Vellinge kostar försörjningsstödet kommuninvånarna 189 kr/år, kan jämföras med Malmö som har det högsta försörjningsstöd per kommuninvånare i landet på 3 693 kr/år.
Sundsgymnasiet har återigen rekordmånga sökningar. Förra veckan när terminen startade hade Sundsgymnasiet 63 fler elever än innan sommaren på de nationella programmen.
Under första Ksau efter sommaruppehållet som hölls den 15 augusti behandlades ett ärende om de lokala ordningsföreskrifterna. Vi moderater föreslog i samband med det att införa tiggeriförbud i kommunen. Förslaget gick igenom och ligger nu med i den fortsatta handläggningen av ärendet.
I Vellinge har vi länge haft höga ambitioner med förskolan och en viktig del i det arbetet handlar om utbildad personal, något vi medvetet satsat på under lång tid. I Vellinge kommun finns det både kommunala och fristående förskolor och i hela kommunen är genomsnittet utbildade förskollärare 54 %. Att jämföra med snittet i Skåne på 43% högskoleutbildad personal.
Projekt skydd mot stigande havsvattennivåer har nu gått in i ett samrådsförfarande och under hösten kommer kommunen att hålla fem stycken dialogmöten. Kommunen har genom ett gediget förarbete äntligen kunnat ta nästa steg och förhoppningen är att ha en ansökan klar till mark- och miljödomstolen under slutet av året. Det är ett stort projekt och kommer därför ta en tid att få ett domslut vilket troligtvis sker under 2019.
I fredags var det invigning av den nya skulpturen på Skoltorget i Falsterbo. Skulpturen Prinsessan våg III är gjord av den polske konstnären Stan Wys som även var på plats under invigningen som hölls av Christer Mars (M) ordförande i nämnden för gemensam medborgarservice. Det blev en riktig folkfest med närmare 300 personer på plats.
Vi håller just nu på att utvärdera sommaren för att se vad som kan göras ännu bättre inför nästa år. En fråga som vi kommer ta upp för förändring handlar om att införa broöppning vid Falsterbokanalen varannan timme istället som för nu en gång i timmen. Sedan Trafikverket ändrat sina rutiner för broöppningen tar varje öppning längre tid vilket skapar långa bilköer på Näset. Mycket folk rör sig i kommunen sommartid och då måste trafiken fungera på bästa sätt. Vi hoppas vi får gehör från Trafikverket och att det blir broöppning varannan timme från sommaren 2018.
Sist men inte minst vill vi passa på att påminna om att på lördagen den 16 september är det äntligen dags för invigning av Nyckelhålsparken. I stadsparken finns det bland annat en lekplats inspirerad av kommunens kända badhytter, utegym och nya boulebanor.