Nyhetsbrev - december

Årets sista månad närmar sig nu sitt slut. Hoppas att alla hade en härlig julhelg med god mat och trevligt sällskap. Snart är det nyårsafton och dags att fira av året som gått. Under december har vi hunnit med en hel del roligheter som ni kan läsa om nedan.

Den första söndagen i december hölls det traditionsenlig julmarknad i Höllviken och Vellingemoderaterna var som vanligt på plats för att prata med medborgare, dela ut pepparkakor och sälja lotter. Dessutom höll Carina Wutzler jultal både i Höllviken och i Vellinge centrum under dagen.

Skånetrafikens hot om att ändra sträckningen för buss 146 inte blir av, bussen kommer köra sträckan som vanligt under hela 2018. Informationen som kom ut under sensommaren innebar att Buss 146/Trelleborg-Malmö inte längre skulle stanna vid Malmö C utan endast vid Södervärn. Beslutet skulle innebära försämring för såväl boende i Vellinge som Trelleborg och hade inneburit ökat tryck på den redan idag ofta fullsatta regionbuss 100. Carina Wutzler reagerade därför med en skrivelse till Skånetrafiken och detsamma gjorde Trelleborgs kommunstyrelseordförande. Vi är glada över att skrivelserna verkar ha gett resultat.

Sex priser delades ut under festliga former på årets sista kommunfullmäktigemöte. Britta Gustavsson, kulturchef på kulturskolan utsågs till ”Årets medarbetare”, Mattias Leesment Bergh, musiklärare på Sundsgymnasiet, utnämndes till årets pedagog, 14-åriga squashtalangen Moa Bönnermark vann stipendium för årets idrottsutövare, dansaren Maja Blomstrand tilldelades årets kulturstipendium tillsammans med sångerskan Nellie Drené och årets stadsbildpris gick till Lars och Karin Sjögren för ett nytt enbostadshus i Ljunghusen.  Stort grattis säger vi till er alla.

Sedan 2007 har Vellinge kommun haft fem stora skyfall och vi moderater har sedan dess drivit frågan om att ta fram en skyfallsplan. Skyfallsplanen är nu färdigställd och under december månads kommunfullmäktige antogs skyfallsplanen i sin helhet. Vellinge kommun är en av de första kommunerna i landet att ta fram en skyfallsplan för att hantera kommande nederbörd. Skyfallsplanen innehållande skyfallskartering ska användas som ett verktyg för att kontinuerligt arbeta med skyfallsåtgärder. Planen innehåller konkreta åtgärder och relevanta tips på vad kommunen, näringsidkare och invånare kan tänka på för att förebygga översvämningar i samband med skyfall.

Under samma kommunfullmäktige antogs även den nya integrationsplanen för 2018–2020 innehållande vårt förslag om integrationsplikt. Planen börjar gälla den 1 januari 2018.  En av våra största utmaningar framöver handlar om integrationen av nyanlända. Inom ramen för integration behöver vi ställa tydligare krav på den som kommit till Sverige och Vellinge för att bygga sig ett eget liv här. Det gäller framförallt vikten av att lära sig svenska språket och att göra sig anställningsbar samt att komma i egen försörjning. Integration handlar också om att anpassa sig efter det svenska samhället och de normer och värderingar som gäller här.

Vellinge toppar återigen listan över bästa skolkommun i Skåne i SKL:s öppna jämförelser.  Vellinge kom på plats 6 av alla 290 kommuner i Sverige, ett förbättrat resultat från plats tio men bäst i Skåne även förra året. Resultatet är ett kvitto på att skolverksamheten i Vellinge håller fortsatt hög kvalitet. Stort grattis säger vi till Vellinge kommuns elever och lärare.

Vellingemoderaterna var i Vellinge centrum dagen innan den 3:e advent och samtalade med invånare och önskade God jul. Många givande samtal och positiv respons på bland annat trygghetsfrågorna, skattesatsen, våra satsningar på utbildning och integrationsfrågorna.

Kommunen har tillsammans med kommunpolisen startat upp ett projekt för säkrare cykelställ. Under v.50 var Anna Mannfalk, polisen och några av kommunens tjänstemän på plats under tre dagar för att informera om de nya och ”mer stöldsäkra” cykelställen som än så länge har satts upp vid busshållplatserna vid Ljungenskolan och Elvabovägen. Vid dessa tillfällen informerade man om hur man låser sin cykel på bästa sätt samt informerade om dna-märkning.

 

Vi vill önska er alla ett riktigt gott nytt år, så ses vi 2018!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen