Nyhetsbrev - Januari 2019

Nu har årets första månad passerat, vintrig och bitvis vit. Vi har startat året i full fart, bland annat med flera invigningar och bra politiska beslut. Lite av allt vi hunnit med kan ni läsa om nedan. 

Ett av våra vallöften har redan förverkligats. För att bevara och fortsätta utveckla Vellinges position som en av de främsta företagarkommunerna i Sverige måste företagens kontakt med kommun förenklas och servicen förbättras. Därför har vi moderater arbetat för ökad lyhördhet samt bättre service och bemötande från kommunen. Från och med den 10 januari kan företagare varje vecka träffa ett samlat team tjänstemän från olika avdelningar inom kommunen för att få hjälp och stöd utifrån sina behov.

Den 12 januari invigdes Vellinges nya sagolekplats som ligger på Campusområdet i centrala Vellinge, mitt emellan Vanningen och Sundsgymnasiet. På lekplatsen kan fantasin flöda, där kan barnen bland annat klättra i träd, hoppa på stubbarna, hänga i lianer som i djungeln, leka på jättespindeln och jätteormen, leka sjörövare vid skattkistan, klättra i klätterställningen och ha sagostund vid pomperipossastenen.

Omsorgsnämnden beslutade under nämndsmötet i januari att stoppa vidare intag på Eskilsgården och gav samtidigt i uppdrag att upphandla 36 nya platser i Vellinge kommun där den nya anbudsgivaren ska stå för fastigheten. Eskilsgården har fått fuktproblem och lokalerna anses därför inte längre ändamålsenliga. Kommunen har dialog med boende och personal. Båda boende och personal har blivit erbjudna läkarundersökning och ingen uppvisar symtom eller lider av fuktproblemen. Förhoppningen är att flytten av de 36 vård- och omsorgsplatserna kommer kunna genomföras smidigt under året.  

Den 20 januari invigdes Vellinges nya konstgräsplan som skapar dubbelt så många träningstimmar än tidigare. Under planen har kommunen även skapat ett fördröjningsmagasin som kommer kunna ta emot upp till 300 kubikmeter vatten från planen och omkringliggande ytor vid skyfall.  

Förra veckan presenterade vi vår satsning om att skapa en demensby på Månstorps ängar. Tanken med en demensby är att skapa en trygg miljö som är så lik det vanliga samhället som möjligt. Inom byn ska de boende kunna röra sig fritt både inomhus och utomhus och kommer bland annat innehålla en butik, hårsalong, orangeri, hönsgård, motionsanläggning, pool med bastu, aktiviteter med sång och quiz, och mycket mer.

På myndighetsservicenämndens möte den 24 januari presenterades den första redovisningen av tobak och alkoholtillsyn för nya nämnden. Vi moderater ser mycket positivt på att tillsyn av livsmedel, tobak, alkoholtillstånd, med mera, nu ligger under samma nämnd. Det möjliggör för bättre samordning av tillsyn och förbättrar ger service till kommunens näringsidkare.

Imorgon är det invigning av Vellinges andra familjecentral som öppnar i Höllviken. För oss är det viktigt att barnen får bästa möjliga start i livet. Familjecentralens målgrupper är barn 0-6 år och deras föräldrar och har som målsättning att arbeta med hela familjen i fokus. I huset finns det en barnmorskemottagning, en barnavårdscentral, en öppen förskola samt socialtjänst. Familjecentralen har sitt tillhåll på andra våningen i Toppengallerian, mitt emot Omtankens hus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen