Nyhetsbrev - juni 2019

Hoppas alla hade en härlig juni månad i det fina vädret med bland annat midsommarfiranden och Vellingefesten. För vissa har kanske semestern redan börjat, för andra är den nalkande. Något vi tror att alla kan komma överens om är att den är efterlängtad med sol och härliga bad på våra vackra stränder. Under månaden har mycket hunnits med.

Första helgen i juni invigdes Sydkustleden, en ny regional cykelled som sträcker sig från Helsingborg till Simrishamn och där Vellinge kommun är en delsträcka. Glädjande att vi lyckades få regionen att leda ner leden genom Höllviken, Ljunghusen och ner till Skanör-Falsterbo. En fantastisk fin cykelled genom kommunen som vi tror kommer uppskattas av såväl turister som kommuninvånare.

I slutet av maj gick vi ut med nyheten om att buss 100 från och med december 2021 ska bli en så kallad Superbuss som ska ge en snabb, bekväm och pålitlig resa till/från Malmö med färre stopp och en rakare sträckning. Övriga linjer kommer att ha kvar sina nuvarande sträckningar med ökad turtäthet som ska komplettera linje 100 och deras tidtabeller kommer matchas. Man kommer då att kunna hoppa på buss 300 från sin vanliga busshållplats nere på Näset och byta till linje 100 vid till exempel Hagarondellen utan väntetider. Det är viktigt att pendlingsstråken fungerar och en viktig del av detta är en attraktiv och välfungerande kollektivtrafik. Vi arbetar för nya sträckningar och nya linjer så att utbud och turtäthet kan förbättras ytterligare. Samtidigt fortsätter vi satsningar på pendlarparkeringar för både bilar och cyklar i anslutning till dessa.

När vi är inne på temat kollektivtrafik kan vi med glädje även berätta att kommunen kommer få en direktbuss till Lund. Från och med den 19 augusti kommer nya regionbuss 103 att gå från Höllviken centrum till Lund Ideon Gateway. Det är många kommuninvånare som pendlar till Lund för både arbete och skola och vi moderater har i flera år arbetat för att få till en direktbuss, något som Skånetrafiken nu hörsammat.

I början av juni avslutades arbetet med att lägga ut sand från Slusan och inseglingsrännan i Skanörs hamn på Kämpingestranden och norra reveln i Skanör. Efter direktiv från oss moderater har man i år även lagt sand längre norrut längs badhytternas strandlinje. Vi värnar om stränderna i Vellinge kommun och vill att de ska hålla högsta klass. Kommunstyrelsen beslutade därför den 28 maj, efter ett förslag från oss, att förvaltningen ska ta fram ett kustprogram för kommunen. Kustprogrammet ska fokusera på långsiktiga utmaningar och möjligheter för stränderna och samspelet mellan hav och land.

I juni gav fastighetsutskottet klartecken för att påbörja byggnation av ett nytt resecentrum vid Vellinge ängar. Byggnationen kommer att pågå i cirka ett år och påbörjas till hösten 2019. I samband med byggnationen av resecentrum kommer även en träribbad bullervall att byggas upp runt om som ger en välkomnande entré både från torget och motorvägen. Inne i det nya resecentrumet ska det byggas en vänthall med sittytor, toaletter, en ny perrong mot E6, trädäck mot stationstorget samt möjligheter till en caféverksamhet.

Budgetarbetet inför 2020 är redan i full gång. Den 11 juni träffades alla ordföringar tillsammans med kommunens tjänstemän för att gå igenom satsningar, prioriteringar och verksamhetsförändringar. Vi står inför stora utmaningar kommande år och det blir tuffa ekonomiska år framöver. Det kommer bli ett tufft arbete att få till budgeten men vi arbetar för att fortsatt erbjuda bra service och låg skattesats.

Den 12 juni kom den glada nyheten att Vellinge återigen tilldelats den internationella utmärkelsen Blå flagg.  Tre av nio stränder i Sverige ligger i Vellinge kommun – Kämpingestranden, Skanörs strand och Falsterbo strand. Att kommunen tilldelats utmärkelsen Blå flagg är ingen slump utan resultatet av ett aktivt och målmedvetet arbete. Stränderna hålls rena, fräscha och säkra och kommunens livräddarverksamhet har blivit ett föredöme för andra kommuner runt om i landet.

I juni stod äntligen Stens brygga klar igen, denna gång har bryggan fått en gjuten betongsula som ska klara framtida stormar och vågor. Under månaden har det varit full aktivitet på bryggan med badare och solare, riktigt roligt.

Den nya lekplatsen “Morotslandet” vid Betgången blev under månaden färdigbyggd och färdigbesiktigad. Temat för lekplatsen är lantbruk vilket passar väl in med det angränsande åkerlandskapet. På lekplatsen kan barnen bland annat leka i jättekaninen med tillhörande rutschkana och klätterställning, köra trätraktor samt leka i sandlådan.

Under månadens kommunfullmäktige beslutades det bland annat att kommunen ska köpa mark. Ett strategiskt viktigt beslut för att ha en markreserv till framtida exploateringar. Markförvärven som kommunfullmäktige beslutade om ligger i Östra Grevie, Vellinge centrum samt i det kommande verksamhetsområdet på i Södra Vellinge.

Styrelsen i Kommunförbundet Skåne, där Carina Wutzler sitter, beslutade på senaste styrelsemötet att man i ett öppet brev till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson behövde påtala vikten av att staten tar sitt ansvar för att få till fungerande arbetsmarknadsinsatser. Vellinge anser liksom många andra skånska kommuner att det vakuum som nu uppstår i och med arbetsförmedlingens pågående omorganisation är oacceptabel.

I lördags invigdes Bokdalsplatsen. Bokdalsplatsen och arbetet runt omkring är en del av kommunens centrumutvecklingsarbete. Ett stort arbete gjordes på Kungstorpsvägen förra året där man skapade en ordentligt upplyst och säker gång och cykelväg, inte minst för att få till en tryggare väg till och från Stora Hammars skola, en ny busskur med bänkar och planteringar, en finare bilallé med en ny och tryggare rondell samt förstärkning av VA-nätet.  Den nya centrumgatan förstärker stråket och knyter ihop Toppenområdet med andra verksamheter längs Falsterbovägen och Polisvägen. Bokdalsplatsen är en förlängning för umgänge och rekreation med fina sittytor, vackra planteringar, boulebanor och vattenspel där man kan sitta och filosofera, läsa en god bok, tävla eller umgås i goda vänners lag. En lugn och fridfull oas mitt i centrum.

Vi vill passa på att önska er alla en trevlig sommar. Hoppas att ni kommer ”hemestra” i kommunen som erbjuder vacker natur, fina slättlandskap, härliga bad och trevliga matställen och mycket mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen