Nyhetsbrev - juni

Hoppas alla hade en härlig juni månad i det fina vädret med bland annat midsommarfiranden. För vissa har kanske semestern redan börjat, för andra är den nalkande. Något vi tror att alla kan komma överens om är att den är efterlängtad med sol och härliga bad på våra vackra stränder, inte minst i dessa speciella tider. Under månaden har mycket hunnits med.

Efter initiativ från oss moderater beslutade kommunstyrelsen den 2 juni att underlag för markanvisningstävling samt ny detaljplan för hotell- och konferensanläggning vid Falsterbo Strandbad ska tas fram. Vi ser att en spa-, hotell-, och konferensanläggning kommer förlänga och utveckla turistsäsongen på Näset och Falsterbo strandbad som ligger intill en av Europas finaste stränder med toppklassiga bad och underbar natur.

Den 6 juni publicerade Sydsvenskan ett öppet brev från Carina Wutzler och Johan Olsson Swanstein, kommunstyrelsens ordförande i Båstad till regeringen om att tillfälligt få slippa erbjuda delårsboende hemtjänst.
Den 20 juni kom dessvärre beskedet från socialminister Lena Hallengren (s) och regeringen att kommuner inte får neka sommarboende, och andra som tillfälligt vistas i kommunen, hemtjänst.  

I början av juni avslutades arbetet med att lägga ut sand från Slusan och inseglingsrännan i Skanörs hamn på Kämpingestranden och norra reveln i Skanör. Efter direktiv från oss moderater har man sedan förra året även lagt sand längre norrut längs badhytternas strandlinje. Vi värnar om stränderna i Vellinge kommun och vill att de ska hålla högsta klass.

Södervångskolans skolbibliotek har fått utmärkelsen ”Skolbibliotek i världsklass 2020”. För åttonde året i rad delar DIK ut utmärkelsen till skolbibliotek som de anser håller en nivå i världsklass. I Vellinge kommun har samtliga skolor egna välutrustade bibliotek med utbildade bibliotekarier. Det är en värdefull resurs för elever och pedagoger i deras arbete. Det är roligt att moderaternas långa satsning på skolbiblioteken som en viktig del av lärandet fortsätter uppmärksammas.

Den 9 juni kom den glada nyheten att Vellinge återigen tilldelats den internationella utmärkelsen Blå flagg.  Tre av nio stränder i Sverige ligger i Vellinge kommun – Kämpingestranden, Skanörs strand och Falsterbo strand. Att kommunen tilldelats utmärkelsen Blå flagg är ingen slump utan resultatet av ett aktivt och målmedvetet arbete. Stränderna hålls rena, fräscha och säkra och kommunens livräddarverksamhet har blivit ett föredöme för andra kommuner runt om i landet. Och apropå livräddarverksamheten. Den 22 juni startade livräddarverksamheten för året på Kämpingestranden, Skanörs strand och på Falsterbo strand. Nytt är att vi i år även beslutat att ha livräddarverksamhet på Ljunghusens strand under vecka 27-29. Livräddarna kommer att vara på plats varje dag vid fint väder klockan 10-18. Till sin hjälp kommer livräddarna att ha feriepraktiksungdomar som är strandvakter. I år kommer även sommarvärdar finnas som en extra resurs på och i anslutning till stränderna.

Under våren har kommunen fått in 25 % fler bygglovsärenden jämfört med föregående år, en orsak till detta kan vara att kommuninvånarna har mer tid till att renovera och bygga om/till en vår som denna.

Vellinge är enligt tidningen Fokus landets 7:e bästa kommun att leva i. Tidningen Fokus har i 15 år listat landets alla kommuner utifrån 10 kategorier: arbetsmarknad, bostäder, demografi, demokrati och jämställdhet, kommunal ekonomi, trygghet, kultur och fritid, miljö, socialt och hälsa, utbildning. I årets ranking har Vellinge förbättrat sin ranking med 11 placeringar där de främsta förbättringsområdena är arbetsmarknad, bostäder, demokrati och jämställdhet samt miljö.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO har på förekommen anledning gjort tillsyn av St Knut och Aspen, med fokus på personalens kunskap och kompetens, bemanning samt ledning och styrning. Man har gjort oanmäld inspektion och haft dialogmöte med verksamhetsansvariga. Sammantaget visar IVO:s tillsyn att: Personal har vidareutbildats och kompetensen har förstärkt, bemanningen har förstärkts, ledning och styrning har förstärkts och det systematiska kvalitetsarbetet har utvecklats. Av dessa anledningar har IVO avslutat ärendet och kommer inte att vidta några åtgärder. Nu hoppas vi att verksamheten kan få arbetsro.

På kommunfullmäktiges sammanträde den 22 juni avsade sig Anna Tinglöf, kommunfullmäktiges ordförande sitt uppdrag som ordförande då nytt arbete kommer i vägen. På mötet valdes därför en ny ordförande från och med augusti, Anna Mannfalk. Anna Tinglöf kommer sitta kvar som ledamot i fullmäktige och vi önskar henne lycka till på nya jobbet.

Budgetarbetet inför 2021 är redan i full gång. Den 23 juni träffades alla ordföringar tillsammans med kommunens tjänstemän för att gå igenom satsningar, prioriteringar och verksamhetsförändringar. Vi står inför stora utmaningar kommande år och det blir tuffa ekonomiska år framöver. Det kommer bli ett tufft arbete att få till budgeten men vi arbetar för att fortsatt erbjuda bra service och låg skattesats.

Vi vill passa på att önska er alla en trevlig sommar. Hoppas att ni kommer ”hemestra” i kommunen som erbjuder vacker natur, fina slättlandskap, härliga bad och trevliga matställen och mycket mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen