Nyhetsbrev - maj

Äntligen har den riktiga sommarvärmen slagit till, den kom lagom till Kristi himmelsfärdshelgen och nalkande student. Under majmånad har det varit full fart i kommunen med invigningar och prisutdelningar men även en hel del beslut och projekt har satt igång. 

Under månadens första lördag, den 6 maj var alla nämndsordförande på plats på kommunens ”Öppet hus” för att träffa och samtala med medborgare där vi fick många bra tips och synpunkter på hur vi kan göra Vellinge ännu bättre.

Christer Mars invigde under internationella vikingadagen, den 8  maj, Fotevikens museums nya lekyta tillsammans med flera skolklasser från Malmö kommun som kom på besök.

Den 10 maj hade politikerna möte med representanter från kommunens vägföreningar. Där gav vi besked om att vi måste bli bättre på att samarbeta med och stötta vägföreningarna. I nuläget utreds ett nytt bidragssystem för vägföreningarna. Utredningen gäller att ta fram nya riktlinjer för bidragen till vägföreningarna. Vi ser ett behov av att se över dessa och vi kommer även behöva utöka bidragen till vägföreningarna.

Lokala företagare prisades på galakvällen Stjärnkväll den 17 maj på badhytten. Stjärnkvällen är den årliga galan där lokala entreprenörer som utmärkt sig extra under året som gått prisas och uppmärksammas. Carina Wutzler höll i invigningstalet under kvällen. Någon dag tidigare beslutade kommunstyrelsen att instifta ett företagarpris från Vellinge kommun som kommer att delas ut med start från nästa års stjärnkväll.

I strålande solsken tog Carina Wutzler och barnen från Månstorps förskola den 18 maj det ”första skoptaget” till nya förskolan i Västra Ingelstad. Under festliga former och iklädda bygghjälmar fick barnen prova på att åka både grävmaskin och dumper vilket följdes av korvgrillning.
Den nya förskolan ska byggas på den plats där gamla Månstorpshemmet tidigare låg. Den nya förskolan kommer att rymma 140 barn, uppskattas kosta cirka 51 miljoner kronor och beräknas stå färdigt lagom till höstterminen 2018.

Äntligen kan du låna böcker efter att bibliotekspersonalen gått hem. Meröppet invigdes den 19 maj på biblioteket i Höllviken under festliga former och Christer Mars var på plats för att invigningstala. I Skåne finns det 16 stycken meröppna bibliotek i totalt tio kommuner. Intresset är stort och jag vet att fler kommuner har planer för meröppet i framtiden. Meröppet är ett initiativ som vi moderater har drivit i många år och nu äntligen har det blivit verklighet. Biblioteket i Höllviken är det första biblioteket i kommunen som har meröppet och om det visar på positiva reaktioner kommer möjligheten att utveckla meröppet på kommunens andra bibliotek att undersökas.

Kommunen har tagit ett rejält kliv för att skapa bättre förutsättningar för de invånare och besökare som vill välja klimatsmarta alternativ med tre nya laddstationer för el- och hybridbilarpå plats i kommunen. Vi moderater har kämpat för att få till dessa laddstationer och två nya är redan på gång.

Under våren 2017 har Skolinspektionen genomfört regelbunden tillsyn i Vellinge kommun. Den 17 maj blev besluten klara och de är helt fria från anmärkningar. Att vara helt fri från några anmärkningar är sällsynt och det är väldigt roligt att få ett kvitto på den goda kvalité  kommunens utbildningsverksamhet håller. Det är ett stort erkännande för de ansträngningar kommunens lärare och elever gör varje dag. Syftet med en tillsyn är att bidra till trygg miljö, goda kunskapsresultat och likvärdig skola för alla. Tillsynen utgår från de lagar och regler som gäller för den granskade verksamheten.

Vellinge kommun får utmärkelsen Guldtrappan 2017, för ett långsiktigt och effektivt arbete med digitalt lärande i skola och förskola. Priset delades ut på konferensen Framtidens lärande i Stockholm den 23 maj. Vi vill passa på att säga stort grattis till hela Vellinge kommun och inte minst till all personal och alla barn och ungdomar som är i verksamheterna. Ännu en utmärkelse som visar att skolverksamheterna i Vellinge kommun ligger i framkant och visar på att ett långsiktigt och målmedvetet resultat gör skillnad. Digitalisering i skolan är inte ett mål i sig utan ett verktyg för att öka kunskapsresultaten och för att göra skolan mer aktuell och relevant.

Vellinge är återigen bäst i Sverige när det gäller att handla ekologiskt till kommunens kök. För tredje året på raken tar Vellinge hem förstaplatsen i Ekomatsligan, med 80 procent ekologiska inköp. Vellinge vann även för andra året i rad Ekobrödspriset för störst andel ekologiska brödköp bland alla Sveriges kommuner. Vi moderater har sedan flera år tillbaka haft tydliga mål: Alla kommunala skolrestauranger ska vara KRAV-certifierade enligt nivå 2.  Samtliga skolar ska ha utbildade kockar och alla skolor ska ha matråd för att uppnå delaktighet bland eleverna. Maten ska i största möjligaste mån lagas från grunden och alla skolor ska ha egna restauranger med en bra måltidsmiljö och varje år ser vi till att det avsätts medel i kommunens budget för att förbättra skol- och förskoleköken. Vi satsar och det ger resultat.

Svenskt Näringslivs företagarenkät släpptes den 22 maj och Vellinge har försämrat sig. Det är självklart otroligt tråkigt och kommunen har därför sedan tidigare tagit fram en strategi för att återigen vinna företagarnas fulla förtroende. Snart kommer därför utbildningen förenkla helt enkelt att genomföras med samtliga politiker och tjänstemän som berörs av näringslivet efter ett beslut som togs av kommunstyrelsen i mitten av månaden. Även projekt som ”serverat” och ”får jag lov” har kommunen planerat att genomföra.

Den 23 maj invigdes Sveriges första läsvagn ”Läslustan” på kvarteret Lilla torg i Vellinge av Carina Wutzler. Vi moderater tycker att det är ett kul  och nytänkande initiativ. Läslustan kommer att ha två stycken hyllor för böcker och tidningar på Lilla torg i Vellinge som kommer att stå framme när vädret tillåter. Läslustan kommer att fungera som en bokbytarvagn där man kan välja en bok och ta med sig hem. I vagnen kan man även lämna sina egna böcker för att låta andra ta hem, läsa och glädjas.

Det blev en mycket lyckad after work på Badhytten i Skanör. Fantastiskt väder i magisk miljö. Många som kom och stämningen var på topp! Våra afterwork kommer nu att ha ett litet sommaruppehåll med håll utkik, information om nästa kommer löpande.

Till sist, glöm inte att anmäla er till vår cykeltur i Västra Ingelstad den 11 juni 2017.
Ta med cykeln så ses vi vid tågstationen, Västra Ingelstad klockan 16:00, och för er som bor i andra delar av kommunen men gärna vill följa med så möts vi även upp utanför kommunhuset klockan 15:45. Det här är en aktivitet som anordnas av oss moderater men alla är välkomna. Passa på att träffa dina lokalpolitiker och ställ frågor och framför dina synpunkter. De är viktiga för oss. Vi tänker bjuda på fika så anmäl gärna ditt deltagande till carina.wutzler@vellinge.se senast den 7 juni.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen