Nyhetsbrev - mars 2020

Vi vet att det är många som har frågor och funderingar kring händelseutvecklingen kring coronaviruset. De senaste månaderna har varit omskakande för oss alla, det är en exceptionell situation som just nu råder i världen och något vi aldrig upplevt tidigare.  Folkhälsomyndighetens bedömning är att vi har en hög samhällsspridning av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Vi är i ett läge som prövar oss alla och som innehåller stora förändringar från dag till dag. Kommunen bildade tidigt en central arbetsgrupp som dagligen träffas och som kontinuerligt följer utvecklingen, myndigheters riktlinjer och rekommendationer samt nationella beslut. Utifrån dessa vidtas åtgärder utifrån rådande läge. Kommunen har därför bland annat vidtagit följande åtgärder i nuläget:

·       Förenklat för kommunens företagare genom bl.a utökat samarbete med centrumföreningarna samt med företagarföreningar, sänkta hyreskostnader, förlängd betalningstid för företagen, anstånd med betalningar, avgiftsfri markupplåtelse för uteserveringar samt prioritering av tillstånds- och tillsynsärenden

·       Besöksstopp på samtliga vård- och omsorgsboenden i kommunen. Detta gäller även på LSS-gruppboenden.

·       Stängda aktivitetshus samt deras restauranger för externa besökare och inställda aktiviteter (Postgården, Almgården, Bäckagården). Även restaurangen på Omtankens hus är stängd för externa gäster.

·       Förändringar gällande färdtjänst så att man ska kunna åka ensam i taxin och minska smittspridning i största möjliga mån.

·       Sundsgymnasiet och Vellinge lärcenter bedriver all sin undervisning på distans

·       De kommunala för- och grundskolorna håller öppet som vanligt men skolresor och studiebesök skjuts på framtiden

·       Utökade städ- och hygienrutiner för samtliga kommunala verksamheter.

·       Inställda utbildningar, tjänsteresor och studiebesök för kommunenss medarbetare

·      Handlingskraft, en nystartad ideell organisation som i samarbete med Svenska kyrkan, Röda korset/MedMänniskaNU och Vellinge kommun har etableras för att hjälpa till i lokalsamhället. Organisationen hjälper personer i riskgruppen att handla mat och medicin, utföra postärenden och liknande samt med IT-hjälp eller samtalsstöd. Det kommer inom kort komma ett riktat utskick till alla 70+ i kommunen med information om Handlingskraftsom kommer att bekostas av kommunen.

·      Kommunens hemsida uppdateras löpande, håll er gärna informerade https://vellinge.se/kommun-och-politik/kommunfakta/information-kopplat-till-covid-19-corona/ 

Det är glädjande att se allt engagemang i kommunen, en vilja att hjälpas åt, hitta nya kreativa lösningar och anpassa sig efter det läget vi befinner oss i. Fortsätt ta hand om och hjälp varandra samtidigt som ni håller avstånd.

Men det har även hänt annat i kommunen under månanden.
Vellingebostäders totalrenovering av de 16 lägenheterna på hamngatan i Skanör har startat. Arbetet kommer pågå i cirka tio månader med preliminär inflyttning under januari 2021.

Under kommunstyrelsens möte i mitten av mars fattades beslut om bidrag för Vellinge Kalajset som i år ska hållas den 13 juni med massvis av aktiviteter för både stora och små, vi hoppas att detta kan bli av.

Flera av oppositionspartierna i Vellinge har under månaden spridit lögner och falska påståenden om situationen på St Knut/Aspen. Detta ser vi som oerhört beklagligt och därför har omsorgsnämndens ordförande Mavis Zander bemött deras påståenden i Sydsvenskan vid två tillfällen. Dessa kan ni läsa om här: https://www.sydsvenskan.se/2020-03-13/vi-foljer-lopande-upp-utvecklingen-inom-aldreomsorgenoch https://www.sydsvenskan.se/2020-03-20/varken-kris-eller-vanvard-pa-s-t-knut-och-aspen

Den 22 mars hade moderaterna i Vellinge kommun en skräpplockardag. En aktivitet vi tyckte låg väl i tiden, dels för att våren är på väg och dels för att det var en utomhus aktivitet där man enkelt kunde hålla avståndet. Under de två timmar som vi plockade skräp fylldes många säckar och kärror och vi tycker att det är oerhört tråkigt att se att det ligger så mycket skräp runt om i vår vackra kommun. Vi vill därför uppmana er alla att hjälpas åt och ta med skräpet. Tillsammans gör vi skillnad, bra både för miljön och för trivseln.

Vinnaren i markanvisningstävlingen för ny centrumfastighet i centrala Höllviken utsågs under månaden. Det vinnande förslaget kallas Höllviken Office Hub som har ett flexibelt och varierande innehåll och ett gediget hållbarhetstänk. I byggnaden kommer det bland annat att rymmas lokaler för handel, kontor- och konferens.

Förra veckan överraskades vinnaren av utmärkelsen ”årets företagare” Kalle Nyqvist på Pro Support Scandinavia av Carina Wutzler och näringslivschef Annica Carlstedt. Stort grattis säger vi till Kalle som vann med motiveringen: ”Vinnaren av Vellinge kommuns näringslivspris 2020 är en driftig entreprenör och driven företagsutvecklare som hela tiden ser nya affärsmöjligheter. Med ett ledarskap som präglas av en stark tilltro till sin personal har Kalle Nyqvist utvecklat Pro Support Scandinavia till det ledande företaget i Norden inom sin bransch. Vi vill premiera Kalle Nyqvist för den starka utvecklingen av Pro Support Scandinavia med innovativa lösningar och egen produktutveckling, men också för uthållighet och socialt ansvarstagande”.

Vellinge kommuns skolkök fortsätter skörda framgångar. Vi har otroligt duktiga kockar och engagerad personal och vi moderater har målmedvetet och under flera års tid arbetat för att möjliggöra förbättring och utveckling av maten på kommunens skolor. Tre Vellingekockar: Stefan Ek (Tångvalla), Patrik Larsson (Herrestorp) och Pierre Wallheimer (Södervång) kvalade som enda skånska lag in till årets final i SM i skolmat, skolmatsGasto 2020. Vinnarna korades den 26 mars, tyvärr blev det ingen vinst denna gång men riktigt bra kämpat.

På utbildningsnämndens möte den 30 mars beslutades att eleverna tillhörande Hököpinge nya skola ska vara placerade i Herretorps förskolas lokaler fram till att byggnationen är kvar. Det innebär att tidigare beslut om att eleverna skulle husera i Asklunda förskolas paviljonger ändras och paviljongerna kan avvecklas.

Både omsorgsnämnden och tekniska nämnden hade nämndsmöte den 31 mars.

På omsorgsnämndens möte beslutades bland annat att avtalet med Vardaga för vård- och omsorgsboendet St Knut/Aspen inte ska förlängas. Under mötet beslutade man även att godkänna ett nytt förfrågningsunderlag inför kommande upphandling.

Nu har arbetet med renoveringen av de tre broarna på Borgmästarstigen startat. Arbetet kommer pågå under cirka tre månader och stigen kommer under denna period att vara avstängd. Stråket är populärt broarna har börjat vara i behov av upprustning därför lade vi moderater in det i årets budget.

Förra året initierade vi moderater en ändring av öppningstiderna över Falsterbokanalen på prov. Detta föll väl ut och nu har Trafikverket valt att permanent ändra öppningstiderna. Från och med den 15 april 2020 är det broöppning varannan timme med start från klockan 06.00 på morgonen till och med 22.00. Under Falsterbo horse show-veckorna är det som vanligt särskilda öppningstider med färre broöppningar.

Asfalteringen för samtliga gator i Skanör (Hamn-, Öster-, Mellan- och Västergatan) kommer att ske under vecka 17, om allt går som det ska tar arbetet cirka tre dagar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen