Nyhetsbrev - mars

Händelserik månad med utvärdering av kulturgaranti, färdigställande av Vellingemodellens grund och ny riktning för bekämpning av stigande havsnivåer. Vi arbetar hårt för vår kommun och våra invånare. Det ska vi fortsätta göra.

Problematiken kring stigande havsnivåer har under senare år uppmärksammats allt mer och detta har vi moderater tagit på största allvar. I fullmäktige har handlingsplan antagits och arbetet är redo att starta. Ett hinder kvarstår, myndigheterna. Därför tog Kommunstyrelsen 24/3 beslut om att fastställa tidplan och budget avseende ansökan till Miljödomstolen. Vi kommer aldrig följa Länsstyrelsens väg om reträtt. Att med argumentet ”det inte är ekonomiskt försvarbart att skydda Falsterbonäset” stoppa byggnation är besynnerligt. Ovärderlig kultur och miljö tillsammans det ett fastighetsvärde på närmre på drygt 50 miljarder är definitivt försvarbart. Vi kommer inte överge Falsterbonäset!

Vellinge kommun har en kulturgaranti för barn och ungdomar. I detta är vi tämligen unika då samtliga barn och unga i åldrarna 3, 6, 9, 12, och 15 år får en kostnadsfri kulturaktivitet per år. I utvärderingen som lyftes i nämnden för gemensam medborgarservice framgår uppskattningen kring de kvalitativa upplevelserna, professionella aktörerna och omständigheterna kring praktiska detaljer och resande. Kulturgarantin är konstnärlig, professionell och tar grund i ett mycket gott samarbete.

Vellinge Kommun och Näsets Läkargrupp har sedan många år ett nära samarbete i syfte att erbjuda kommuninvånarna ett bra preventivt hälsoarbete och en god vård och omsorg. Vi kommer därför att bygga ett centrum för äldre personer där vi samlar vård- och omsorgsboende, trygghetsboende, sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, biståndshandläggare, demenssjuksköterska, anhörigstöd, dagverksamhet, avlösningsmöjlighet och växelvård tillsammans med Näsets läkargrupp. Genom att samla alla dessa funktioner och resurser under ett tak, på Kronodal, skapar vi tillsammans igenkännande och mervärde för den äldre och dess anhöriga. Vi underlättar för den äldre, att kunna få hjälp utifrån sina behov, utan att behöva resa runt till olika vård- och omsorgsgivare. Patientansvarig läkare finns i huset och kan arbeta nära övriga funktioner med den äldre i fokus. 2017 planerar vi att vara färdiga.

Arbetet med vår Vellingemodell och ensamkommande flyktingbarn har hunnit långt. Med start i att alla vill och kan ta ansvar för sitt eget liv men att förmågan ibland kan svikta, görs ett stort arbete. Målet är att skapa ett självständigt liv med egen bostad, god hälsa och med ett socialt nätverk. Att ungdomarna blir fria från arbetslöshet, kriminalitet och rasism är en stor utmaning som vi har medel att lösa. Vi tror på småskaliga boenden och inte stora anläggningar och institutioner, bättre med flera små än få stora.

Vellingemodellen utgår ifrån 4 delar: utbildning, fritid, arbete och bostad. Utbildningen är grunden för kunskap och möjligheterna för ett jobb i framtiden. Med fritidsaktiviteter får varje enskild person en chans att ta sig in i samhället och träffa nya människor. Ett jobb är första steget att ta sig in på en redan idag tuff bostadsmarknad. Vellingemodellen ska ge alla ensamkommande flyktingbarn en väg in i samhället. Det är vår vision för framtiden.