Nyhetsbrev - november

Hej!

Julmånaden närmar sig med stormsteg och visst fick vi lite snö i början av november månad. Vi har under helgen hunnit fira första advent där vi moderater stod på julmarknaden i Höllviken och sålde lotter och pratade med trevliga invånare som letat sig. Det blev en mycket lyckad och mysig adventsdag trots blåsten och kylan.

November har varit en fullspäckad månad. Vi startade månaden med ett av årens viktigaste ärende i fullmäktige,  budgeten för 2017. Istället för en intressant budgetdebatt där de olika partierna skulle förklara hur de vill fördela och finansiera sina prioriteringar blev det ett kort möte. Utan grund och förvarning yrkade oppositionen på återremiss. Vårt budgetförslag andas framtidstro och inkluderar alla kommunens verksamheter och kommundelar. Vår budget ger bättre utsikter för hela kommunen!

I förra veckan var det återigen dags för budgetdebatt i fullmäktige. Det var ett möte kantat av hårda ord och tråkig ton från oppositionens sida. Två partier valde att kalla vårt budgetförslag för en ”hittepå” budget. Men när budgetdebatten sedan skulle avslutas bekändes färg när liberalernas gruppledare, som var den som gick hårdast på vår budget, sa att våra budgetar var till 99,9 % likvärdiga. Fullmäktigegruppen valde att rösta igenom moderaternas förslag och nu kan vi sätta igång arbetet inför nästa år.

De första modullägenheterna kommer under veckan att vara inflyttningsklara. Det handlar om de tio modullägenheterna bakom kommunhuset med fem treor och fem ettor. Uppförandet av tio modullägenheter i Henriks hage och 20 modullägenheter på Skanörs vångar är även i full gång och planeras vara inflyttningsklara i februari. I modullägenheterna kommer nyanlända familjer och ensamstående att bo. Dessa människor har fått uppehållstillstånd och har gått igenom asylprocessen. Kontrakten för lägenheterna kommer att vara i nio månader. Efter dessa nio månader är meningen att de själva ska ha ordnat egna bostäder. Om det inte är ordnat och det handlar om barn så träder socialtjänstlagen in och kommunen har fortsatt ansvar att ordna bostad.

Som många av er kanske har märkt står arbetet i Nyckelhålsparken still. Anledningen till detta är att en kommuninvånare har överklagat och mark- och miljödomstolen har inhiberat beslut om bygglov. Vi hoppas givetvis på att få igång arbetet så snart som möjligt igen.

Hälften av våra skånska kommuner har ansökt om statsbidrag för bostadsbyggande, våra tjänstemän var snabba på bollen och ansökte om att få del av det statliga bidraget vilket resulterade i ett beviljat bidragsbelopp på 6,1 miljoner.

Vi har initierat ett förslag om en engångsbonus för alla anställda av kommunen. Ärendet kommer att behandlas under nästa kommunfullmäktige i december. Vellinge är en framgångsrik och stark kommun. Under året har kommunen lyckats få ett överskott och detta är mycket tack vare alla duktiga medarbetare som gjort ett enormt arbete i sina respektive verksamheter. Arbetet med att vara en attraktiv arbetsgivare kommer vara en viktig framtidsfråga för att fortsatt klara av att ha hög kvalitet i de välfärdstjänster och den service som levereras till medborgarna varje dag. Vår  ambition är att Vellinge ska vara en av de bästa offentliga arbetsgivarna i landet både nu och i framtiden. Vi tror att denna engångsbonus är ett steg på vägen till detta och för att kunna stå oss i konkurrensen om bland annat lärare.

Vellinge är fortsatt bästa skolkommun i Skåne enligt SKL:s öppna jämförelser som kom ut i fredags. Vellinge kommuns grundskolor har i SKL:s Öppna jämförelser rankats till plats 10 under 2016, vilket är en nedgång från förra undersökningen då Vellinge låg på första plats. Det genomsnittliga meritvärdet som visar elevernas sammanlagda betygsresultat fortsätter dock att öka 2016.

Utmärkelserna ”Årets lärare” och ”årets medarbetare” blev under månaden utsedda. Årets medarbetare som beslutades av kommunstyrelsens arbetsutskott blev Stora Hammars skolas köksmästare Mikael Andersson och årets lärare blev, även det från Stora Hammars Skola, Mimmi Gullberg. Stort grattis säger vi!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen