Nyhetsbrev - september 2022

Hösten smyger sig på och vackra höstfärger börjar sprida sig samtidigt som både mornar och kvällar blir allt mörkare. Eftervalsarbetet är i full gång och planering inför kommande mandatperiod har påbörjats.

Den 11 september var det val till riksdagen, regionfullmäktige och kommunfullmäktige. Vi fick inte så stort förtroende som vi hade hoppats på men är med 10 960 röster (42,18%) fortsatt Vellinges största parti. Resultatet innebär att vi får 22 av 51 mandat i kommunfullmäktige. Vi kommer nu genomföra en eftervalsanalys för att utvärdera valrörelsen och skälen till att vi backar i samtliga valdistrikt och totalt tappar 8 procentenheter i kommunen.

Även i region- och riksdagsvalen blev vi största parti bland Vellingeborna med 41,66% av väljarstödet i regionvalet och 35,75% i riksdagsvalet.

Våra ledamöter i kommunfullmäktige blir Carina Wutzler, Gustav Schyllert, Martin von Gertten, Mavis Zander, Synnöve Frick, Anna Mannfalk, Marie-Louise Bergman, Bob Ericsson, Malin Fors, Hans Cedergren, Victoria Bergstrand, Göran Holm, Anna Tinglöf, Ola Stenberg, Niklas Girvall, Margaretha Olsson, Eric Queckfeldt, Karin Lönnergård Grevendahl, Per-Ola Stjernqvist, Charlotte Falk, Ann-Sofie Hörlin och Elisabeth Tedestål.

I regionfullmäktige kommer Vellingemoderaterna företrädas av Anna Mannfalk och Carina Wutzler. I riksdagen blir Lars-Ingvar Ljungman ersättare.

Den 5 december ska fullmäktige förrätta val till nämnder, bolag m.m. Alla medlemmar har fått ut ett formulär för intresseanmälan – glöm inte att svara senast den 10 oktober!

Budgetarbetet inför Budget 2023 börjar närma sig sitt slut. Vellinge har en stark och stabil ekonomi i grunden men trots detta kommer ekonomin vara en utmaning de kommande åren. Hög inflation, högre räntor samt skenande el- och gaspriser påverkar kommunens kostnader. Det råder stor osäkerhet i vår omvärld och en befarad lågkonjunktur kan förvärra kostnadsläget ytterligare.

Sundsgymnasiet har två viktiga förändringar på gång. Skolan har fått plats i Microsofts Showcase School Incubator program vilket gör att Sundsgymnasiet blir Sveriges första inkubatorskola. Skolledningen kommer i partnerskapet göra en självskattning med fokus på olika fokusområden och kommer därefter få stöd av Microsoft för att nå de uppsatta målen. Från höstterminen 2023 kommer de dessutom att bli Riksidrottsgymnasium för segling vilket innebär att eleverna kan kombinera en kvalitativ utbildning med sin idrott. Skolan får därmed också nationell antagning till de berörda platserna.

Vellinge rankas högt i två rankingar som släppts under september. I Svenskt Näringslivs ranking av lokalt företagsklimat hamnar Vellinge på den fjärdeplats i Skåne och plats 16 bland Sveriges 290 kommuner. När tidningen Dagens Samhälle rankar kommunernas arbete med Agenda 2030 och FN:s globala mål hamnar Vellinge kommun på en sjundeplats bland landets samtliga kommuner.

Mandatperiodens sista fullmäktige genomfördes den 26 september. Då godkändes försäljning av mark vid det s.k. campusområdet där Peab kommer uppföra ca. 90 hyresrätter och 65 bostadsrätter. Mer än hälften av lägenheterna är 1:or och 2:or och riktar sig såväl till yngre som ska in på bostadsmarknaden som till äldre som vill lämna sina villor. I området finns även inplanerat satellitlägenheter för individer inom personkrets LSS.

Slutligen, stort tack för alla fantastiska insatser i valrörelsen med kampanjer, valsedelsutdelning och samtal med väljare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *