Nytt kustprogram ska tas fram för att värna stränderna

Under förra veckan avslutades arbetet med att lägga ut sand från Slusan och inseglingsrännan i Skanörs hamn på Kämpingestranden och norra reveln i Skanör. Efter direktiv från oss moderater har man i år även lagt sand längre norrut längs badhytternas strandlinje. Under ovädret i början av året drogs sanden vid badhytterna ut i havet och detta har nu återställts.

Vi värnar om stränderna i Vellinge kommun och vill att de ska hålla högsta klass. Kommunstyrelsen beslutade därför den 28 maj, efter ett förslag från oss, att förvaltningen ska ta fram ett kustprogram för kommunen. Kustprogrammet ska fokusera på långsiktiga utmaningar och möjligheter för stränderna och samspelet mellan hav och land. En del av programmet kommer handla om hur sanden på kommunens stränder ska fördelas och hur man på bästa sätt ska hantera sanderosion. Programmet kommer även ta upp frågeställningar kring tånghantering samt sandklitternas och strandängarnas funktioner som hållare av biologisk mångfald och klimatdämpare för att förbättra vegetationen.

Kustprogrammet kommer vid färdigställande att ligga till grund för kommande översiktlig planering, strategiskt naturvårdsarbete samt förvaltningsåtgärder utmed stränderna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen