Ökad samvaro höjer livskvaliteten för våra äldre

För oss moderater är det viktigt att motverka ofrivillig ensamhet. Den är en personlig tragedi och ett stort samhällsproblem. På grund av covid-19 är det en fråga som har blivit än mer angelägen. I Vellinge infördes tidigt besöksförbud på vård- och omsorgsboende och dagverksamhet och servicehus stängdes för att förhindra smittspridning. Åtgärder som var nödvändiga för att skydda de mest sköra. För att lyfta vardagen har tex altangympa, körsång, allsångståg och möjligheten att se och möta nära och kära bakom plexiglas införts.
Pandemin har inneburit stora förändringar inte minst för gruppen äldre där risken för smittspridning, myndigheters rekommendationer och genomförda restriktioner påverkat och begränsat mångas liv med ökad isolering och ofrivillig ensamhet som följd. Därför växlar vi nu upp arbetet för att minska ofrivillig ensamhet genom att fokusera på olika åtgärder, både kortsiktiga och långsiktiga. Detta för att både möta nuvarande situation och för att förbereda oss för ett mer ”normalläge” när det blir verklighet.
– Social och fysisk aktivitet uppmuntras och stimuleras genom satsning på och uppdelning av aktivitetschecken så att den kan användas av fler individer och till fler aktiviteter.
– Från 1 januari 2021 får alla som är 75 år och äldre avgiftsfri kollektivtrafik inom Vellinge kommun för att underlätta social och fysisk aktivitet.
– Inom konceptet Seniorkompis erbjuds möjligheten att få en måltidsvän, kulturkompis, samtalsvän eller sällskap vid aktiviteter.
– Genom tjänsten Fix -IT och utbildningen Mer Digital tillgängliggörs teknikens möjligheter och ökad kunskap om digitalisering sprids för att förhindra digitalt utanförskap.
– Stödja civilsamhället så att det underlättas att delta i arbetet med att motverka ofrivillig ensamhet
– Använda digitala hjälpmedel för att skapa distansmöten och kontakter där ensamhet byts till gemenskap tex genom Seniorlinje – stödtelefon för äldre, skypegrupper – där träffar anordnas via datorn eller fikaring – där personer kan höras av genom telefon för en gemensam fikastund.
– Stärka stödet till äldres anhöriga för att stärka deras möjlighet att vara en del av sina närståendes liv.
– Inrätta äldre- och anhöriglots som en väg in för utsatta och sjuka äldre och deras anhöriga.
– Bryta barriärer mellan generationer genom att utveckla mötesplatser/träffpunkter för alla som bjuder in fler. Detta kan skapas vid samhällsplanering, planering av offentliga miljöer och vid byggnation av offentliga lokaler.
– Utveckla samarbetet med pensionärsorganisationerna.