PRESSMEDDELANDE: Länsstyrelsen stoppar Vellinges beslut om tiggeriförbud

Den 20 september beslutade kommunfullmäktige i Vellinge Kommun att införa ett tiggeriförbud på sex angivna platser i kommunen. Förbudet skrevs in i de lokala ordningsföreskrifterna efter förslag från oss moderater. Idag kom beslut från länsstyrelsen som innebär att beslutet upphävs.

Skälet för förslaget är att det framkommit synpunkter från invånare och näringsidkare som upplever tiggeri som störande och att man ifrågasätter om tiggeri ska vara en del av samhället i dagens Sverige.

Eftersom åtgärder från riksplanet lyser med sin frånvaro är det kommunerna som får hantera effekterna av ett tiggeri. Invånare känner sig påhoppade, illa till mods och näringsidkare upplever att kunder hindras att komma in i butiker. Andra effekter som kommer till följd av tiggeri är nedskräpning och bosättning på både allmänna och privata platser. Många upplever att det är synd om de här människorna och att det är fel att Sverige tillåter detta i ett land där vi byggt upp ett socialt skyddsnät och att vi blundar för den misär dessa människor befinner sig i.

I Vellinge förekommer tiggeri utanför butiker. EU medborgare har rätt att vistas i Sverige i tre månader och varje individ ansvarar då för sitt uppehälle och sin  försörjning. Vi anser inte att tiggeri kan betecknas som en anständig försörjning.

De lokala ordningsföreskrifterna är ett tillägg i ordningslagen som gör det möjligt för varje kommun att addera regler som endast gäller i en enskild kommun.

Lokala ordningsföreskrifter tas fram av kommunerna när man finner specifika problem som inte regleras tillräckligt i ordningslagen. Föreskrifterna får till exempel innehålla regler som behövs för att upprätthålla ordningen på offentlig plats.

– Jag är både besviken och förvånad över Länsstyrelsens beslut. Deras argument är att vi inte har kunnat visa att det är ett ordningsproblem. Det är dock märkligt att Länsstyrelsen inte har kommenterat och synat  andra förslag i våra ordningsföreskrifter utifrån samma förutsättningar. Det verkar som just tiggeriförbudet hanterats på särskilt sätt och jag ser det som inkonsekvent och ologiskt. säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande.

Länsstyrelsens beslut går att överklaga till förvaltningsrätten. Överklagan ska ske inom tre veckor.

– Vi har ännu inte tagit ställning till om vi ska överklaga länsstyrelsens beslut men min spontana reaktion är att vi bör gå vidare eftersom grunderna för beslutet är så vaga, avslutar Carina Wutzler.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen