Pressmeddelande: Moderaterna i Vellinge överklagar länsstyrelsens beslut om att utse Sd-vilde som ledamot på M-mandat!

Väljarna var tydliga i valet 2018. Valresultatet gav Moderaterna 26 av 51 mandat i kommunfullmäktige och Sverigedemokraterna 7 av 51 mandat. Nu riskerar den maktbalansen att ruckas när en Sd-vilde inträder som ledamot i fullmäktige på ett M-mandat. Bakgrunden är att länsstyrelsen beslutat om ny sammanräkning sedan en Moderat ledamot lämnat sin plats i kommunfullmäktige. Beslutet innebär att Christine Andersson blir ny ledamot trots att hon lämnat det parti hon valts in för. Moderaterna i Vellinge överklagar nu länsstyrelsens beslut. 

Christine Andersson kandiderade för Moderaterna inför valet 2018 och valdes i samband med det in som ersättare i kommunfullmäktige. Ett mandat hon tilldelades på grund av sin placering på Moderaternas valsedel. Christine Andersson fick 3 personröster och valdes alltså inte in som personvald.

Under 2020 har Christine Andersson lämnat Moderaterna och istället blivit medlem i Sverigedemokraterna, för vilka hon sedan dess valts till nya uppdrag. Trots partibyte och upprepade propåer från oss Moderater har Christine Andersson inte lämnat sina uppdrag för Moderaterna. Värt att notera är att Christine Andersson skrivit under en kandidatförsäkran för Moderaterna där hon på heder och samvete lovat att avsäga sig samtliga uppdrag om hon lämnar partiet. Att Sverigedemokraterna som parti ställer sig bakom ett sådant agerande är häpnadsväckande. 

Att Christine Andersson nu träder in som ledamot ändrar mandatfördelningen i kommunfullmäktige och speglar inte längre väljarnas val i valet 2018. Det påverkar maktbalansen i kommunfullmäktige och demokratin är därmed satt ur spel. Länsstyrelsens beslut innebär att Moderaterna nu istället har 25 mandat och Sverigedemokraterna 8. Länsstyrelsens beslut får orimliga konsekvenser därför väljer vi Moderater att överklaga beslutet.

– Agerandet från Christine Andersson och Sverigedemokraterna är ohederligt. Det är både respektlöst och nonchalant mot demokratin och väljarna, säger Carina Wutzler, Kretsordförande i Moderaterna i Vellinge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen