Samhället är alltid tvåa på bollen och barnen får betala priset…

Internet har en självklar plats i de flesta människors vardag. Många har det som en källa för information och underhållning medan andra nästan har det som en livsstil. I den sistnämnda gruppen ingår flertalet av våra barn och ungdomar. 

Enligt en rapport från Statens medieråd för 2015 framkommer att 96 % av alla barn mellan 9 – 12 år använder internet på sin fritid. Oftast spelas det spel eller tittas på videoklipp, men ju äldre barnen blir desto mer kommer sociala medier in i deras liv.

I åldrarna 13- 16 år använder 83 % av flickorna och 58 % av pojkarna regelbundet sociala medier. Vanligast är Youtube, Instagram, KIK, Snapchat och Facebook, men dessa förändras snabbt. Internet har gjort att världen öppnats upp och man kan chatta med personer från världens alla hörn.

Anonymiteten på internet medför dock också uppenbara negativa konsekvenser. Vuxna, som vill skapa sexuella kontakter med minderåriga, använder sig av samma sociala medier som våra barn. Genom att utge sig för att t.ex. vara jämngamla kompisar kan kontakt inledas och i värsta fall slutligen leda till ett sexuellt utnyttjande av barnen. Enligt en studie av Ungdomsstyrelsen 2012 uppgav 44,3 % av flickorna och 11,5 % av pojkarna att de blivit kontaktade av okända som vill prata sex eller skicka bilder med sexuellt innehåll till dem. De allra flesta av barnen klickar bort eller blockerar dessa inviter, men tyvärr förstår inte alla att göra detta. Nyligen har en man från Ulricehamn anhållits för att ha haft sexuella kontakter med över 67 barn runt om i Sverige. Den s.k. Alexandramannen i Malmö hann utnyttja 38 barn innan han greps och dömdes.

Alliansregeringen införde den s.k. groominglagen 2009, vari vuxnas kontakter med barn i sexuella syften förbjöds. Nuvarande regering vill skärpa lagen ytterligare. Goda intentioner, men lagen är mycket snäv och mellan 2009 – 2012 anmäldes 617 stycken brott av vilka ynka 5 stycken ledde till lagföring av förövarna! Lagens begränsning är just att samhället alltid kommer tvåa i dessa sammanhang, d.v.s. EFTER det att något barn redan utnyttjats.

Jag anser att polisen bör ges möjlighet att förekomma brott mot barn genom att s.k. brottsprovokation tillåts. Det innebär att en polis kan utge sig för att vara en minderårig flicka och då bli kontaktad av vuxna som söker sexuell kontakt. Efter att tillräckligt material samlats för att styrka brott kan den vuxne identifieras och lagföras. Den stora vinsten, utöver att en brottsling gripits, är att inget barn utsatts för något utnyttjande och fått sitt liv förstört. Samhället är därmed åter först på bollen.

Teknikens framsteg kräver att även våra brottsbekämpande myndigheter vågar tänka nytt och ges möjlighet att agera. Möjligheten till brottsprovokation avseende sexualbrott på internet vore ett stort steg framåt i brottsbekämpningen. Låt oss ta denna möjlighet till oss och bespara våra barn från mycket elände och sorg. Låt oss förekomma brott och inte fortsatt vara tvåa på bollen.

Anders Hansson (M)

Riksdagsledamot Södra Skåne

Justitieutskottet