Snart öppnar Sveriges första demensby i Västra Ingelstad

För snart ett år sedan presenterade vi moderater vårt förslag om att skapa en demensby på Månstorps ängar, den första av sitt slag i Sverige. En demensby kan beskrivas som ett boende med både inom- och utomhusmiljö, inom vilken personer med demenssjukdom kan röra sig fritt. Allt från vårdinsatser till inredning och aktiviteter är anpassad efter personer med kognitiv svikt.

Under våren och sommaren gick kommunen ut med en upphandling och fick då in fem anbud. Det vinnande anbudet kom från Förenade Care. Inomhus kommer demensbyn bland annat ha en motions- och wellnessanläggning, café, affär och ett snoezelen-rum (där den demenssjuke erbjuds sinnesstimulering med hjälp av olika effekter). I demensbyn kommer det att bo både digitala robotkatter att kela med och levande höns att sköta om och plocka ägg från. Förenade Care beskrev i sitt anbud också en utbildningssatsning som ska se till att boendets personal har spetskompetens när det gäller att vårda och bemöta personer med demenssjukdom.

Både inom- och utomhusmiljön har tagits fram i samarbete med kommunen och Förenade Care. När det gäller utemiljön har fokus lagts på att binda ihop de idag redan existerande trädgårdarna med en slinga där det ska finnas odlingsmöjligheter, sittytor, doftande buskar som stimulerar olika sinnen, berså, gröna palmer vid bäcken samt lusthus. Syftet med att binda ihop trädgårdarna är för att de boende ska kunna röra sig så fritt som möjligt, samtidigt som man utnyttjar mer av tomtgränsen. Gunnebo-stängsel, ett mossgrönt staket som har föreslagits av demensföreningen, har satts upp för att skapa nyfikenhet hos de äldre och låta det smälta in i omgivningen.

Under hösten har Månstorps ängar byggts om för att bli en demensby och från och med nu kommer verksamheten successivt att ställas om. Det innebär att alla som bor på Månstorps ängar idag självklart kommer att få bo kvar.

– Det koncept som vi utformar på Månstorps ängar är en del av framtidens äldrevård. Vi vill ge våra medborgare den bästa livskvalitén, och det gäller även personer med demenssjukdom. Vi tror att de som får bo i Sveriges första demensby kommer att kunna njuta av livet, säger Mavis Zander (M), ordförande i omsorgsnämnden.