Sommarhälsning från Carina Wutzler

En del av er har kanske redan börjat er semester och jag hoppas att ni kan njuta av ledighet och det fina vädret. Själv jobbar jag någon vecka till innan det är dags för några veckors ledighet som jag mestadels tänker tillbringa här på ”Svenska Rivieran”. Håller tummarna för fortsatt sol och värme.  

Det har minst sagt varit en annorlunda vår och det är mycket som inte blivit som vi tänkt oss. Jag vet att det har varit och fortfarande är tufft för många på olika sätt. Jag ber er fortsätta hålla i, hålla ut, hålla avstånd, tvätta händerna och följa myndigheternas rekommendationer.

Innan ledigheten vill jag skicka med lite reflektioner från första halvåret och påminna om vad vi moderater har åstadkommit med vår politik. Trots covid-19 har vi lyckats hålla uppe tempot. Vi har mycket att vara stolta över och vi har levererat en hel del.

För att fortsatt kunna erbjuda invånarna en välfärd med hög kvalitet som är kostnadseffektiv tog vi under förra året initiativ till att starta upp programmet, Framtidssäkrad välfärd. Arbetet är i full gång och omfattar verksamhetsutveckling, kompetensförsörjning, digitalisering, framtida lokalutformning samt ekonomi.

Hållbarhetsarbetet har också fortsatt och såväl Hållbarhetsprogram som Kustprogram är under framtagande. Vi har gått in i en ny fas när det gäller skydd mot stigande havsnivåer efter mark- och miljödomstolens positiva beslut. Domen har visserligen överklagats men i kommunen går vi nu vidare med detaljprojektering av skyddet.

Under våren har det nya stationstorget och resecentrum på Vellinge ängar färdigställts. Centrumutvecklingsarbetet fortsätter i Höllviken, Bäckatorget håller på att renoveras och även om det fortfarande är en hel del kvar att göra med planteringar med mera börjar det bli riktigt fint. Arbetet med renovering av de tre broarna vid Borgmästarstigen pågår, likaså byggnationen av kallbadhuset i Skanörs hamn. Ett stort, omfattande och nödvändigt VA-arbete har genomförts i Skanör. Vi tror på Falsterbo som destination och ser stor potential till fler besökare året runt och därför har vi beslutat att titta på möjligheten att anlägga en konferens-, spa- och hotellanläggning i anslutning till Falsterbo Strandbad.

De östra kommundelarna fortsätter att växa. Vellingebostäders hyresrätter intill Pågatågsstationen i Östra Grevie har blivit färdiga. I Västra Ingelstad har första etappen av förändrad utemiljö på Framtidskompassen färdigställts. Fler bostäder har möjliggjorts på orten genom både antagande av detaljplan och genomförd markanvisning. I Hököpinge pågår byggnation av temalekplats med filmtema. Nya lekplatser är också på gång i Skanör. Placering av nytt utegym i Vellinge har utsetts och uppförande sker till hösten.

Det är många barnfamiljer som väljer att flytta till kommunen och vi fortsätter prioritera satsningar för barnen. Asklunda förskola är helt färdigställd och kommer invigas till hösten. Resultatet är fantastiska lärmiljöer, såväl inre som yttre. Arbetet med projektering av de två nya grundskolorna i kommunen, Hököpinge nya skola och Östra Höllviken nya skola som ska stå färdiga 2023/2024 är i full gång. Barnahus invigdes i början av året och resursskola har startats upp.  

Vid årsskiftet startade Sveriges första demensby upp på Månstorps ängar. Under våren presenterade vi även en satsning tillsammans med Kristdemokraterna om att införa avgiftsfri kollektivtrafik inom Vellinge kommun för personer som är 75+ från och med 2021.

Trots stor osäkerhet vad gäller det finansiella läget både vad gäller skatteunderlagstillväxten och utvecklingen på den finansiella marknaden ser läget i nuläget bra ut för Vellinges del. Enligt kvartalsuppföljningen beräknas kommunens resultat till 32,8 miljoner kronor vilket är drygt 20 miljoner kronor bättre än budget. Budgetarbetet för 2021 har påbörjats och i det ingår ett nödvändigt prioriteringsarbete och en översyn av kommunens verksamheter. 

Givetvis har våren präglats av corona och en mängd olika beslut har fattats löpande för att hantera situationen. Här kan nämnas tex besöksförbud på vård- och omsorgsboende, fler feriepraktikplatser, extra stöd till föreningar för fler ungdomsaktiviteter, att inte bevilja hemtjänstinsatser till personer utanför kommunen, beslut som underlättar för det lokala näringslivet, för att nämna några.

Vill avsluta med att önska er alla en riktigt härlig sommar, sola och bada på någon av kommunens tre Blå Flagg-stränder, ät en god bit mat eller ta er en svalkande dryck på någon av de många restaurangerna som finns, unna er en övernattning hemmavid, cykla Vellinges sträcka av Sydkustleden. Njut av allt det fina som finns i kommunen, det ska jag göra.

Ha en riktigt härlig sommar!
Vi hörs och ses till dess ha det bäst!
Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande, Vellinge kommun

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen