Sveriges första läsvagn invigd i Vellinge

Idag invigdes Sveriges första läsvagn ”Läslustan” på kvarteret Lilla torg i Vellinge av Carina Wutzler (M) kommunstyrelsens ordförande. Vi moderater tycker att det är ett kul  och nytänkande initiativ. 

Läslustan kommer att ha två stycken hyllor för böcker och tidningar på Lilla torg i Vellinge som kommer att stå framme när vädret tillåter. Läslustan kommer att fungera som en bokbytarvagn där man kan välja en bok och ta med sig hem. I vagnen kan man även lämna sina egna böcker för att låta andra ta hem, läsa och glädjas.

–          I slutet av förra året invigdes kvarteret lilla torg och jag tycker att det har blivit en fantastisk plats, med butiker, blomsteraffärer, café som ställer ut på torget. Och nu ett nytt välkommet tillskott med Läslustan. Som jag sa då under invigningen är Lilla torg en jättesatsning för oss invånare, handlare och näringsidkare. Fasader har putsats och torget har rustats upp till det vi ser idag. Men det handlar inte bara om fina fasader, nu är det upp till oss att göra torget levande. Och det har vi verkligen fått idag. Jag är glad och stolt över att ha så många engagerade invånare och näringsidkare i kommunen som är med och skapar levande och attraktiva centrum, säger Carina Wutzler (M)

Att ha en publik läsvagn är nytänkande och viktigt, speciellt i en tid då läsförståelsen sjunker och vi tar oss allt mindre tid att läsa en bok. I dagens stressiga samhälle ska Läslustan skapa en plats av lugn och ro där man kan slå sig ner och läsa en tidning eller en bok i solen och koppla bort vardagens alla måsten. Det är ett nytänkande från bibliotekens sida att det mobila tänkandet utvecklas

Barn som man tidigt läser högt för har bättre läsförståelse. Därför är det av stor vikt att föräldrar tar sig den tiden med barnen.

Läslustan är ett samarbetsprojekt mellan Vellingebostäder, Vellinge kommun och Vellinge bibliotek. Runt Läslustan kommer det att kopplas kulturella inslag. Ett samarbete kommer att inledas med Söderslätts bok och papper som kommer att hålla i författarmöten, bokpresentationer och tips.  Under sommaren kommer det att vara flera evenemang och aktiviteter på torget för både stora och små, håll utkik.

–          Jag tycker det är fantastiskt initiativ att skapa en plats som inspirerar, främjar och uppmuntrar till läsning samtidigt som det bidrar till att skapa en trivsam plats på torget, säger Carina Wutzler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen