Sveriges mest centrala landsbygd får en ny fantastisk förskola.

I strålande solsken tog Carina Wutzler (M) och barnen från Månstorps förskola det ”första skoptaget” till nya förskolan i Västra Ingelstad. Det blev en kalasstämning, iklädda bygghjälmar fick barnen prova på att åka både grävmaskin och dumper vilket följdes av korvgrillning. 

Den nya förskolan ska byggas på den plats där gamla Månstorpshemmet tidigare låg. 2011 när Månstorps ängar stod klart revs Månstorpshemmet och beslut fattades omgående om att en förskola skulle byggas på platsen. Förskolan kommer att rymma 140 barn, uppskattas kosta cirka 51 miljoner kronor och beräknas stå färdigt lagom till höstterminen 2018.

–          Ändamålsenliga lokaler med en kreativ och stimulerande miljö är en viktig förutsättning för hög kvalitet i förskolan. Satsningen innebär ett tillskott av nya platser för att möta ett ökat behov i kommunen och i Västra Ingelstad. Byn har blivit populär, det märks inte minst sedan pågatågen började gå. Sveriges mest centrala landsbygd växer och därför bygger vi nu en ny fantastisk förskola, säger Carina Wutzler (M)

Den nya förskola kommer delvis att ersätta Månstorps förskola, den äldre delen med cirka 40 barn kommer att få flytta in i denna nya när den är färdigbyggd.

Förskolan kommer att ha ljusa och öppna utrymmen, med många glaspartier för ljusinsläpp. Det kommer också att finnas ett stort gemensamt rum för grupplek och samlingar. Lokalerna kommer att ha ett stort fokus på tillgänglighet och ska vara anpassade med största hänsyn för personer med alla former av funktionshinder,

För oss är det viktigt att barnen stimuleras på rätt sätt och det kommer därför att byggas en skaparverkstad och utrymmen för idrott och rörelse Så alla barn kan springa av sig och uppnå sin egen högsta kapacitet.

Naturen i Vellinge kommun och inte minst i Västra Ingelstad med sina böljande ängar är fantastisk och fridfull. Den nya förskolan kommer därför att satsa på utemiljön som kommer att vara indelade i olika områden med lekutrymmen på flera olika teman.

Utomhus kommer barnen även att kunna äta lunch och ha picknick och det kommer att anläggas ett utomhus-sovloft för svala eftermiddags sovstunder. Ja, utemiljön är viktig och det kommer att anläggas cykelslingor för de barn som gillar att cykla och även en vattenanordning för alla badälskare i sommarvärmen.

Sedan flera år tillbaka har vi moderater drivit frågan om bra, nyttig och hållbar mat i skolan och förskolan. God och näringsrik mat i en bra måltidsmiljö är en viktig förutsättning för en framgångsrik och stimulerande verksamhet. De senaste årens långsiktiga hållbarhetstänk har bland annat inneburit satsningar på skol – och förskoleköken, kockar och kompetensutveckling. Och detta gäller även på den nya förskolan i Västra Ingelstad. Köket anpassas för tillagning av frukost, lunch och mellanmål och maten som serveras ska i så stor utsträckning som möjligt vara ekologisk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tappade uppkopplingen