Nyhetsbrev - februari 2024

Många av er har säkert läst om miljö- och byggnadsnämndens beslut den 30 januari om att bevilja rivningslov för Möllefoten i Östra Grevie. Vellingebostäder som äger marken och Möllefoten har byggt 6 marklägenheter intill och hade som intention att bevara Möllefoten och använda den till miljöhus. Efter undersökning och inventering visade det sig att Möllefoten var i mycket dåligt skick och innehöll bland annat asbest, PCB och bly vilket skulle innebära omfattande renoveringskostnader. Vellingebostäder har därför istället ansökt om riviningslov. Nämnden tog beslut om att det inte är försvarbart att neka rivningslov när renoveringsbehoven till följd av skick och giftiga material är så omfattande som det är.

På samma möte beslutade miljö- och byggnadsnämnden att godkänna bygglov för flerbostadshus innehållande 5 lägenheter och fyra lokaler samt rivningslov för befintlig byggnad på den så kallade Triangeln i Skanör. Bygglovet som inkommit är i en stil och skala som passar in i Skanör och som kommer medföra ett mervärde med småskaliga verksamheter och bostäder på orten.  

Vi möjliggör uppstart av resursskola från och med 2025. För att kunna möta alla elever på ett ännu bättre sätt initierade vi under förra året en utredning kring start av resursskola. Utredningen presenterades på utbildningsnämndens möte den 12 februari och vi moderater är nu beredda att gå vidare i frågan. Vi kommer inför budget 2025 att föreslå verksamhetsstart redan under nästa år. Att vi får en kommunal resursskola innebär att vi kan erbjuda elever i behov som går i kommunens skolor plats. Men också ge de elever som är folkbokförda i Vellinge kommun som går på resursskola på annan ort möjlighet att komma hem. Eleverna på resursskolan ges i och med denna satsning möjlighet till fortsatt närhet till sitt hem och kan lättare bibehålla relationer med vänner och familj samtidigt som de kan ta del av kommunens utbud av fritidsaktiviteter. Detta gör det också lättare för en eventuell återgång till kommunal grundskola.

Under samma möte beslutade utbildningsnämnden om ny kostpolicy samt ny miljöpolicy för måltider för kommunala skolor och förskolor. Ett led i att ytterligare kvalitetssäkra mat och måltider på kommunens samtliga skolverksamheter.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 13 februari att bevilja bidrag till Ljungskogens strandbads villaförening för återuppbyggnad av badbryggan vid Storvägen i Ljunghusen.  Bryggan fick stora skador under stormen Babet och kommunen delfinansierar i och med beslutet återuppbyggnaden.

Under samma möte beslutade utskottet att samråd för förslag till detaljplan i Västra Ingelstad ska äga rum. Det handlar om ett detaljplaneförslag i södra delen av Västra Ingelstad, intill Framtidskompassens förskola. Det handlar om möjliggörande av bostäder i par- och radhusformat, totalt 63 bostäder. Området ska vara i enligthet med EKOBO-konceptet där hållbarhet och gemenskap är centrala begrepp med hållbar byutveckling, hållbara bygglösningar och hållbara energilösningar. Den gröna strukturen i området ska bidra till ekosystemtjänster och utgöra en trygg och välkomnande miljö.

I mitten av februari presenterades det preliminära resultatet för Vellinge kommuns årsredovisning för 2023. Årsbokslutet för 2023 visar ett positivt resultat på 149,3 miljoner kronor, vilket är cirka 93 mkr bättre än det budgeterade resultatet på 56,6 mkr. Det har varit ett osäkert ekonomiskt år med höjda räntor, stora svängningar på börsen och stigande inflation. Inflationen påverkar verksamhetens kostnader, inte minst märks det genom kraftigt ökade pensionskostnader. Trots detta visar bokslutet på ett positivt ekonomiskt resultat, skälen till det positiva utfallet är flera. Börsuppgången i slutet av året, utbetalt elstöd samt högre skatteintäkter är några skäl. Överskott inom utbildning och omsorg är andra. Under året har verksamheterna även fått kompensation för ökade livsmedelskostnader, lönekostnader enligt kommunals avtal och ökade hyreskostnader. Bokslutet visar även att verksamheterna har haft en god måluppfyllelse och hög kvalitet i både verksamhet och service.

För första gången i kommunens historia fick vi 2023 ett år med befolkningsminskning. En minskning med 83 personer vilket är en stor avvikelse mot prognosen som var en ökning med 470 personer. Vi behöver nu analysera vad som ligger bakom den stora avvikelsen och vilka konsekvenser detta får på ekonomi och verksamheter.

Delar av oppositionen försöker i insändare ge sken av att det sparas inom äldreomsorgen i Vellinge. Det är helt felaktiga påståenden. Medan äldreomsorgen i många andra kommuner runt om i Sverige är belagda med besparingskrav fortsätter vi i Vellinge att prioritera kärnverksamheterna – skola och omsorg. Vi minskar inte budgeten för omsorgen, tvärtom så ökar vi den med 41,5 mkr för 2024. Det handlar till exempel om satsningar som permanentning av Seniorkontakt, fortsatt satsning inom demensvård, utökning av hemtjänsttimmar och fler vård- och omsorgsplatser. Vellingemoderaternas replik kan ni läsa här: https://vellinge.moderatweb.se/vellinge-har-inte-alls-sparkrav-pa-aldreomsorgen-tvartom/