Nyheter

Ett hotell i Falsterbo

Ett hotell i Falsterbo – en satsning för tillväxt, samhörighet och hållbar turism. Att etablera ett hotell i Falsterbo är inte bara en satsning på ökad tillgänglighet för besökare, utan ett strategiskt steg som stärker Vellinges position som en attraktiv destination för både nationella och internationella turister. Falsterbo, känt för sina vackra stränder, unika fågelliv och rika kulturarv, lockar årligen tusentals besökare. För att möta den ökande efterfrågan på boende och ge besökare en högkvalitativ upplevelse behövs välkomnande hotellalternativ i området. Ett hotell i Falsterbo kommer att skapa många positiva effekter:

1.     Ekonomisk tillväxt och jobbskapande: Ett hotell skulle skapa arbetstillfällen både direkt och indirekt inom hotell- och servicenäringen. Lokala restauranger, butiker och andra näringsidkare skulle dra nytta av en ökad besöksström, vilket ger hela regionen ett ekonomiskt uppsving. Hotellet skulle inte bara skapa jobb, utan även bidra till fler entreprenörsmöjligheter för de som vill starta eller utöka verksamheter. Genom att stimulera den lokala ekonomin kan vi på ett hållbart sätt bidra till Vellinges långsiktiga utveckling.

2.     Förlängd turistsäsong och ökade evenemang: Ett hotell ger oss möjlighet att locka besökare under hela året, inte bara under högsäsong. Genom att utveckla vinter- och höstaktiviteter, konferenser och andra evenemang i samarbete med lokala aktörer kan hotellet bidra till att förlänga turistsäsongen och öka aktiviteten i Falsterbo året runt. Ett blomstrande besöksliv skapar ett levande samhälle där både invånare och besökare kan njuta av ett rikt utbud av aktiviteter.

3.     En förbättrad besöksupplevelse: Turister som kommer för att njuta av Falsterbos stränder, naturreservat och kulturupplevelser saknar i dagsläget tillräckligt med kvalitativa boendealternativ i närheten. Genom ett hotell får de ett bekvämt och naturnära boende, vilket i sin tur stärker Falsterbos rykte som en attraktiv och lättillgänglig turistdestination. Ett hotell ger dessutom besökarna möjlighet att stanna längre, vilket innebär att de får tid att upptäcka och uppskatta allt vår region har att erbjuda.

4.     Ett hållbart och lokalt förankrat hotell: Vi ser framför oss ett hotell som bygger på hållbara lösningar och som omfamnar den lokala kulturen. Genom att använda miljövänliga material, energieffektiva lösningar och erbjuda lokalt producerade produkter kan hotellet profilera sig som ett attraktivt alternativ för miljömedvetna resenärer. Ett hotell som har fokus på lokal förankring bidrar inte bara till att skydda miljön utan också till att stärka gemenskapen och locka medvetna besökare som delar våra värderingar.

5.     Starkare gemenskap och förbättrad livskvalitet för invånare: Ett hotell kan också ge oss nya samlingsplatser för evenemang, föreläsningar och aktiviteter som är öppna för både lokalbefolkning och besökare. Med fler möjligheter till möten och kulturutbyten får invånarna ta del av ett mer levande samhälle. Förbättrad infrastruktur och ökad aktivitet bidrar dessutom till ett ökat utbud av service och tjänster som invånarna kan dra nytta av.

6.     Ökad attraktionskraft för företag och investeringar: Ett hotell i Falsterbo gör Vellinge till en mer attraktiv plats för företag och investerare. Genom att ha en stabil turismnäring blir kommunen en lockande miljö för både småföretag och större aktörer som vill bidra till regionens utveckling. På så sätt stärker vi hela näringslivet och skapar en gynnsam miljö för framtida investeringar.

Genom att inkludera Vellinges invånare, näringsliv och myndigheter i planeringen kan vi se till att hotellet blir en integrerad del av vårt samhälle och att projektet utförs med stor respekt för Falsterbos unika miljö och kulturarv.

Sammanfattningsvis är ett hotell i Falsterbo en investering för framtiden – en investering som stärker Vellinge kommun, lockar fler besökare och ger lokalbefolkningen ett ekonomiskt lyft. Med rätt fokus på hållbarhet och lokal förankring är detta en satsning som gynnar hela vår region och skapar en positiv spiral av tillväxt och samhörighet.

Ett hotell i Falsterbo är en symbol för Vellinges utveckling – vi  Vellingemoderater vill möta framtiden!

Kommunalrådet har ordet

Jag ser framemot 2025, det är mycket på gång och det sker många bra saker i kommunen. Efter ett par år med stigande inflation och höjda räntor har det ekonomiska läget stabiliserats vilket visar sig i rejält minskade pensionskostnader. Det handlar om 100 miljoner kronor mellan 2024 och 2025 vilket påverkar kommunens driftsbudget positivt. Samtidigt har vi att förhålla oss till en minskad befolkningstillväxt som påverkar våra skatteintäkter. Vellinge följer den nationella trenden med lägre födelsetal och ett ökat antal äldre. Det innebär att vi behöver flytta resurser från skola och utbildning till äldreomsorg. Jag vill dock poängtera att det är en justering för att möta en förändrad demografi och inte en besparing för någon verksamhet. Tvärtom innehåller budgeten uppräkningar med nästan 66 miljoner kronor för att kompensera verksamheterna för löne- och prisuppräkningar.

Skattesatsen är oförändrad 18.50kr, densamma sen 2006 och är bland de lägsta i landet. För att säkerställa en ansvarsfull finansiering av de nödvändiga investeringar som genomförs höjs det finansiella målet till 3% vilket ger ett budgeterat resultat på 73 miljoner kronor. Vi är inne i en historiskt intensiv investeringsperiod. De största investeringarna sker inom utbildning, äldreomsorg och VA-verksamheten. Under 2025 ser jag framemot att om- och tillbyggnaden av Sundsgymnasiet samt nya Henriksdalskolan färdigställs. Här kommer verksamheterna flytta in i nya moderna lärmiljöer. Byggnation på Tångvallaområdet fortsätter enligt plan för inflyttning 2026. Nya Eskilsgården, med 66 vård- och omsorgsplatser och nya lokaler för daglig verksamhet LSS, byggstartas under året och beräknas var klar i början av 2027. Vi håller i det långsiktiga arbetet med ett robust VA-nät vilket innebär både ledningsförnyelser, utökad kapacitet, ombyggnad av pumpstationer och utbyggd dagvattenhantering. Totalt handlar det om investeringar på ca 70 miljoner kronor. Dessutom passar vi på att se över VA-nätet när vi gör andra infrastruktursatsningar. Så kommer till exempel ske när gång- och cykelvägen längs Östra Fädriften i Höllviken kommer anläggas med start nästa år.

Budgeten innehåller en rad satsningar för gruppen äldre, både för att möta ett ökat behov och för att uppmuntra till fysisk aktivitet och social samvaro. Till exempel höjs aktivitetscheck och trivselpengar med 20 procent, avgiftsfri kollektivtrafik införs från 70+ och Ung Omsorg blir en permanent del av verksamheten. 18 miljoner kronor avsätts för mer hemtjänst och fler boendeplatser.

Antalet familjer och barn som behöver hjälp och stöd ökar och det behövs olika former av insatser. Därför utökas budgeten med nästan 7 miljoner kronor för mer öppenvårdsinsatser, fler familjehems- och HVB-placeringar och för ökat arbete med förebyggande insatser. Det viktiga samarbetet mellan skola, socialtjänst, polis och fritid fortsätter. Från halvårsskiftet gäller ny Socialtjänstlag vilket kommer innebära omställning av socialtjänstens arbete. Ett stort och angeläget arbete där Vellinge är väl förberedda.

Skolan har högsta prioritet, den har stor betydelse för barns uppväxtvillkor. Kunskap står fortsatt i fokus. För att stärka barns fysiska och psykiska hälsa finns särskilda projektmedel avsatta. I budgeten finns medel för uppstart av en resursskola för att öka tillgängligheten och förbättra kvaliteten för elever som är i behov av stöd som inte kan tillgodoses på en ordinarie skolenhet.

Även om det ekonomiska läget stabiliserats råder stor geopolitisk osäkerhet och vi måste höja vår beredskap och motståndskraft för att klara olika typer av händelser och kriser. Skyddet mot tillfälliga havsnivåhöjningar anläggs för att trygga och säkra Falsterbonäset. Arbetet med civil beredskap kommer fortsätta under detta och kommande år både i våra egna verksamheter och tillsammans med invånare, föreningsliv och näringsliv. För detta ändamål finns avsatta resurser, 5 miljoner kronor i driftsbudgeten och 6 miljoner kronor i investeringsbudgeten. Jag kan aldrig nog betona vikten av att det är ett gemensamt åtagande och ansvar. Ett starkt civilt försvar bygger på att vi är enade och arbetar tillsammans. Tillsammans blir vi starkare!

Vi hörs och ses – till dess ha det bäst!

Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande

Moderaterna vill utöka servicegarantin!

Sedan 2018 har Vellinge kommun, efter förslag från Moderaterna, en servicegaranti för bygglov. Därefter har även servicegaranti för serveringstillstånd införts. 

Med dessa garantier tydliggörs vilka tidsramar medborgare och företagare kan förvänta sig när de ansöker om tillstånd, lov eller anmäler ny verksamhet. Håller inte kommunen dessa förutbestämda tidsramar, sänks avgiften – ju senare beslut, desto lägre avgift.

Det viktigaste måttet på servicen är handläggningstiderna, alltså hur snabbt invånare och företagare får beslut på sina ansökningar. För många är själva ansökan det sista steget i en lång planeringsfas där man bara vill komma i gång med sitt byggprojekt eller starta upp sin rörelse, det går inte att nog understryka vikten av att man får snabba beslut.

Därför går vi nu vidare med våra servicegarantier, så att miljöverksamheten också inkluderas. De innebär att vi ställer ut en garanti om ett beslut inom en viss tid, till exempel 10 dagar efter att ett ärende är komplett vid anmälan av livsmedelsanläggning, som en restaurang. Om vi inte håller denna får du som söker nedsatt avgift, med halvering första veckan som start. Självklart är målsättningen alltid att besluten ska fattas inom de handläggningstider som satts upp, men i de fall vi inte levererar på det får du som söker en kompensation med lägre avgifter. Inte minst många företagare är beröra inom miljöverksamheten, där servicegarantin kan spela en viktig roll för företagsklimatet.

Gustav Schyllert (M)

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande

Ansvar och framtidstro i Moderaternas budgetförslag!

Det kommer hända mycket bra i Vellinge kommun 2025! Vi är inne i en intensiv investeringsperiod. De största investeringarna sker inom utbildning, äldreomsorg och VA-verksamheten. Sundsgymnasiet och Henriksdalskolan färdigställs och verksamheterna flyttar in nya moderna lärmiljöer. Byggnation på Tångvallaområdet fortsätter. Nya Eskilsgården, med 66 boendeplatser, nya lokaler för LSS-daglig verksamhet och LSS-gruppbostad byggstartas. Vi håller i det långsiktiga arbetet med ett robust VA-nät vilket innebär ledningsförnyelser, utökad kapacitet, ombyggnad av pumpstationer och utbyggd dagvattenhantering för ca 70 milj kr. Skyddsvallar och gång- och cykelväg längs Östra Fädriften i Höllviken är andra viktiga investeringar. För att säkerställa en ansvarsfull finansiering av de investeringar som genomförs höjs det finansiella målet till 3% vilket innebär ett resultat på 73 milj kr. Skattesatsen är oförändrad 18.50 kr, densamma sen 2006 och bland de lägsta i landet.

Budgeten innehåller en rad satsningar för gruppen äldre. Till exempel höjs aktivitetscheck och trivselpengar med 20%, avgiftsfri kollektivtrafik införs från 70+ och Ung Omsorg blir en permanent del av verksamheten. 18 milj kr avsätts för mer hemtjänst och fler boendeplatser.

Antalet familjer och barn som behöver hjälp och stöd ökar. Därför utökas budgeten med nästan 7 milj kr för mer öppenvårdsinsatser, fler familjehems- och HVB-placeringar och för ökat arbete med förebyggande insatser. Det viktiga samarbetet mellan skola, socialtjänst., polis och fritid fortsätter.

Vi prioriterar förskola och skola, den har stor betydelse för barns uppväxtvillkor. Kunskap står fortsatt i fokus. För att stärka barns fysiska och psykiska hälsa avsätts 2,5 milj kr. 2025 sker uppstart av en resursskola för att öka tillgängligheten och förbättra kvaliteten för elever som är i behov av särskilt stöd.

Det råder stor geopolitisk osäkerhet och vi måste höja vår beredskap och motståndskraft. Arbetet med civil beredskap intensifieras och för detta ändamål finns 5milj kr avsatta i driftsbudgeten och 6 milj kr i investeringsbudgeten.

Vi moderater tror på Vellinge och Vellingeborna. Tillsammans utvecklar vi framtiden!

"Besöksnäringen är viktig för Vellinge"

Besöksnäringen har stor betydelse för Vellinges utveckling och tillväxt. En bransch där dessutom många av kommunens unga får sitt första jobb. Vi moderater ser att det finns en stor potential i att utveckla hela kommunen som en attraktiv besöksdestination året runt, inte minst på grund av det rika natur- och kulturliv som finns här. Vi vill fortsätta bygga traditioner och arrangemang som sträcker sig över hela året. Arbetet är långsiktigt och handlar om att utveckla Vellinge kommun som plats för såväl invånare som besökare. Vi fortsätter arbeta för en hotell-, konferens-och spa-anläggning i Falsterbo. Vellinge har stränder i världsklass. Genom att se till att stränderna hålls rena, fina och trygga har kommunen tilldelats Blå flagg på hela 3 stränder. Vi har utvecklat Skanörs hamn under ett decennium. Det är ett långsiktigt och målmedvetet arbete. Nya verksamheter har startat och befintliga har utvecklats genom bl a ny arrendepolicy och nya avtal. Under de senaste åren har nya kajkanter, flytbryggor, Stens brygga, livräddartorn, båtkran, hållbar avfallshantering och nya toaletter byggts. Fyrplatsen med dansbana har förskönats, livräddarverksamheten utökats och hamnområdet har rustats upp med lekyta, sittplatser, belysning och planteringar. För andra året har Skanörs hamn tilldelats Blå flagg! Vi ser stor potential i att även utveckla småbåtshamnen i Falsterbokanalen till en lika fantastisk plats med
verksamheter och båtliv. Arrendeavtal med Sjöfartsverket som trädde kraft -från i år skapar nya möjligheter. Hoppas du inte missat nya aktivitetsytan?! Även i år rullar Gåsatåget i Skanör och Falsterbo – ta en tur och ta ett stopp för att fika, besöka museum, konsthall eller annat kul. Det finns massor av minnesrika upplevelser att ta del av; t ex Vikingabyn, fyrbesök, musikkvällar eller god mat på någon av de många fantastiska restaurangerna som finns i kommunen. Gillar du fysisk aktivitet finns golfbanor i världsklass, padelbanor, bra seglingsmöjligheter och flera utegym. Eller kanske en naturrik promenad längs Skåneleden eller en härlig cykeltur längs
Sydkustleden.